Helyi közélet

2013.06.07. 17:54

Elkészült a Debrecen zajszennyezéséhez kapcsolódó intézkedési terv

Debrecen, 2013. június 7., péntek (MTI) - Összeállították a Debrecen egy évvel ezelőtt elkészült zajtérképének adatait figyelembe vevő intézkedési tervet - közölte Scheffer Attila, a debreceni önkormányzat városépítési osztályvezetője pénteken sajtótájékoztatón a városban.

Debrecen, 2013. június 7., péntek (MTI) - Összeállították a Debrecen egy évvel ezelőtt elkészült zajtérképének adatait figyelembe vevő intézkedési tervet - közölte Scheffer Attila, a debreceni önkormányzat városépítési osztályvezetője pénteken sajtótájékoztatón a városban.

Ismertette: a tavaly nyárra 100 millió forintból, 95 százalékos uniós támogatás felhasználásával elkészült zajtérképhez kapcsolódó intézkedési terv elsősorban a közutak, vasutak és az ipari üzemek okozta zajterhelésre fókuszál. Az intézkedési terv többnyire ajánlásokat fogalmaz meg, amelyeket a későbbi fejlesztések során kötelesek lesznek a kivitelezők és a megrendelők figyelembe venni.

Az osztályvezető az MTI érdeklődésére elmondta: az első projekt a belvárosi tehermentesítő kiskörút második szakaszának építése lesz, ahol már kötelesek lesznek figyelembe venni a zajszennyezési helyzetet a kivitelezési tender pályázói.

Scheffer Attila ehhez kapcsolódva elmondta: a jövőben az is előfordulhat, hogy egy útfejlesztés kapcsán a kivitelező a projekt költségére köteles lesz a környező lakóingatlanok nyílászáróit is kérésre kicserélni, amennyiben a zajterhelés a fejlesztés következtében átlépi a területre érvényes határértéket.

Hozzátette: a zajterhelési ajánlások és a konfliktuszónák felszámolása hosszú távú fejlesztési stratégiával és mintegy 4 milliárd forintos költséggel lenne teljesíthető.

Bite Pál Zoltán, a zajtérképet elkészítő konzorcium vezető vállalata, a Vibrocomp Kft. ügyvezető igazgatója a részletekről szólva elmondta: az ajánlások közt van zajvédő falak építése, a közutakra burkolandó aszfalt kopóréteg minőségének meghatározása, elkerülő utak építése, az átmenő forgalom és a helyi forgalom eltérő útvonalon történő elvezetése, a tömegközlekedés fejlesztése és a belvárosi sétálóövezetek kiterjesztése.

Az igazgató tájékoztatott arról, hogy nemcsak az önkormányzat, hanem a közutakat fejlesztő Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt.-nek és a MÁV-nak is eljuttatták az ajánlásaikat.

Bite Pál Zoltán az MTI felvetésére, miszerint a zajtérkép elkészülte óta - egyebek mellett a debreceni repülőtér menetrendszerű forgalmának elindulásával és számos útfejlesztéssel - jelentősen megváltozott a zajterhelés, azt mondta: a jogszabály szerint ötévente kell frissíteni a zajtérképet, de a debreceni önkormányzat ezt sűrűbben el fogja végezni.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában