Helyi közélet

2013.06.26. 12:44

A szervezet, melyben csak nők alkotnak

Vámospércs – Kiállni látszik az idő próbáját a kezdeményezés: immár egy évtizede érkeznek a városba képzőművész hölgyek, hogy a szó szoros értelmében véve is festői adottságok közt alkossanak együtt.

Vámospércs – Kiállni látszik az idő próbáját a kezdeményezés: immár egy évtizede érkeznek a városba képzőművész hölgyek, hogy a szó szoros értelmében véve is festői adottságok közt alkossanak együtt.

A „Művésznők Nemzetközi Alkotótábora, Vámospércs” – melynek idei kurzusa június 30-án, vasárnap kezdődik – jelenleg az egyetlen olyan szervezet, melyben csak nők alkotnak, és fő célkitűzése a Nyírség páratlan természeti és kulturális értékeinek megörökítése – hívta fel a figyelmünket H. Csongrády Márta Holló László díjas fotóművész, művészeti vezető.

– Az alkotói műhely az igazi magyar művészet megteremtéséért összefogja a képzőművészetek ágazatait. A számára immár 10 éve otthont adó város, Vámospércs önkormányzata és a Pircsike Vámospércsi Közművelődési Egyesület úgy gondolta: ezt a hagyományt nem szabad feladni, és folytatni kívánja azon művészek meghívásával, akik a Nyírség látványával való azonosulásukkal vállalják művészetükben annak megörökítését – derül ki a művészeti vezető közleményéből.

Nemzetközi egységben

Az itt alkotni kívánók személyesen találkozhatnak, tapasztalatot cserélhetnek, teljessé téve az európai alkotók találkozási lehetőségét, a kölcsönös tanulást. A Művésznők Nemzetközi Alkotótábora alkotói csak így tudnak bekapcsolódni a nemzetközi kulturális, képzőművészeti élet vérkeringésébe. A festői természeti adottságokkal rendelkező nyírségi táj a művészetek bölcsője, megteremti a magyar ajkú alkotók nemzetközi, illetve európai részvevők segítségével a képzőművészet nemzetközi egységét – fogalmazott H. Csongrády Márta, hozzátéve: a 2003-ban megkezdett hagyományt ápolni kívánják a jövőben is – mint ahogy a 2013. év is mutatja, a 10. jubileumi találkozó megrendezésével (melynek a Vámospércsi Tájház ad otthont, június 30-tól július 7-ig).

Felívelő minőség

Az utóbbi három esztendő alkotásait tekintve megállapítható, hogy pár év alatt jelentős ívet írt le a Művésznők Nemzetközi Alkotótábora a minőség irányában. De nemcsak a színvonal, a tábor iránti érdeklődés is nőtt a művészek körében – foglalta össze az előzményeket H. Csongrády Márta.

– Minden művésznő a saját országában működő úgynevezett Művészeti Alapnak tagja, ez is egyfajta garancia arra, hogy nem amatőr barkácsolás zajlik itt egy héten át. Amikor az alkotók jelentkeznek a táborba, nemcsak az egymás közötti, életre szóló barátságok, vagy az egymástól tanulás lehetősége motiválja őket, hanem a város lakóival való találkozás is. Jó érzés számukra, hogy munkájukkal, tevékenységükkel Vámospércs kulturális tevékenységét gazdagítják – osztotta meg velünk tapasztalatait a művészeti vezető.

HBN

Évfordulós zárókiállítás

Az alkotótáborban készült alkotásokat ezúttal is zárókiállításon mutatják be, július 7-én, 16 órai kezdettel, ahol a kerek évforduló jegyében az elmúlt 10 év anyagából is falra kerülnek az alkotások, egy kiadvány kíséretében.

A részt vevő művészek

• Klemmné Németh Zsuzsa festőművész, Budapest

• Mihályfi Mária festőművész, Budapest

• Horváth Katalin fotóművész, Debrecen

• Bornemissza Vass Kató festőművész, Debrecen

• Kozmáné Bődi Ildikó textilművész, Hosszúpályi

• Olga Piateiva festőművész, Huszt (Ukrajna)

• Vira Varivianska festőművész, Kijev (Ukrajna)

• Mekker Márta festőművész, Kallmünz (Németország)

• Márton Katalin festőművész, Nagyvárad (Románia)

• Rácz Eliza festőművész, Nagyvárad (Románia)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában