Helyi közélet

2013.06.19. 13:13

A pénzünkre pályáznak

Debrecen - Újabb terhek sújtják azokat, akiknek még van egy kis megtakarítása.

Debrecen - Újabb terhek sújtják azokat, akiknek még van egy kis megtakarítása.

Eddig csak kamatadót fizetett az ember a bankbetétje után (meg persze tranzakciós illetéket, amikor hozzányúlt a kis félretett pénzéhez), augusztustól azonban hat százalékos egészségügyi hozzájárulás is terheli a megtakarításokat. Az egyik pénzügyekkel foglalkozó internetes oldal számítása szerint ha valaki százezer forintot betesz a bankba, az egy év múltán 4 ezer 500 forint kamatra számíthat. Csakhogy ebből lejön 720 forint kamatadó, 270 forint egészségügyi hozzájárulás, és (ha felveszi a pénzét) minimum 310 forint tranzakciós illeték. Tehát egy évig használja a bank a 100 ezer forintunkat, nettó 3 ezer 200 forint kamat fejében.

Durván drágul a készpénzfelvétel, hiszen ennek a tranzakciós díja háromról hat ezrelékre nő. Vagyis ha készpénzben veszünk fel 100 ezer forintot, azért ma 300, augusztustól viszont már 600 forint adót fizetünk. Persze, csak akkor, ha a pénzintézet ezt a költséget valamilyen módon áthárítja az ügyfeleire. Bár kormányzati körökben váltig állítják, hogy ez kizárt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete bizony talált erre utaló jeleket. Olyannyira, hogy három bankot meg is bírságolt.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában