Helyi közélet

2013.06.11. 18:09

A jó fotó megismételhetetlen

"Talált" képpel, a hattyúk szeánszával vált újfent az év természetfotósává Daróczi Csaba.

"Talált" képpel, a hattyúk szeánszával vált újfent az év természetfotósává Daróczi Csaba.

Debrecen. A jó fotó három ismérve: esztétikailag szép, újszerű és megismételhetetlen – vallja a 2012. év természetfotósa Daróczi Csaba.

A püspökladányi születésű földrajztanár négy éve is kiérdemelte ezt az elismerést, legújabb sikere, hogy munkáját választották ki 18 ezer pályamű közül egy németországi versenyen nemrégiben. Az 1100 fotográfus alkotását megelőző fotót egy lyukasórán készítette a víztócsában makkot csipkedő szajkóról. A titok annyi, – mondja – hogy nyitott szemmel kell járni.

Fénnyel fűszerezve

A Szegedi Egyetem testnevelés-földrajz tanári szakának terepgyakorlatain született a vágy, majd Hencz Alajos tanítványaként formálódott szenvedéllyé a természet múlékony csodáinak megőrzése.

A kirándulásokon tudatosan kerestem témákat – emlékszik a kezdetekre – hiszen a fényképezés olyan, mint a főzés; a forma, a fény, a technika mint hozzávalók jó arányú kombinációjától lesz ízletes a végeredmény. A természetfotózás, nevével ellentétben, 90 százalék előkészítés és csupán 10 százalék fotózás. "Az esetek nagy részében hetekig etetjük például az állatokat, mire a fejünkben már megkoreografált kép megfelelő helyszínére csábítjuk őket, illetve van, hogy órákig várunk mire a napállás az általunk elképzelt fényviszonyokat produkálja. Vannak talált és kitalált fotók." A 2012-es díjnyertes felvétel inkább előbbi. Daróczi Csaba a hófúvásoktól csipkézett alföldi táj fotózása után hazafelé úton látta meg az Akasztó melletti csatornában úszkáló hattyúkat, majd hosszú záridő és vaku segítségével készítette róluk a különleges fotográfiát. Később hiába járt napokig a helyszínre, immár tervekkel tele, sosem sikerült jobb képet készítenie.

Nem kell az Antarktiszig menni

Daróczi Csaba Magyarország, és a közép-európai régió legrangosabb természetfotós szakmai megmérettetésén hat kategóriában nyújtott kiemelkedőt, így az összesített eredmények szerint ő lett az Év Természetfotósa is.

Nemrégiben derült ki, hogy 35 ország fotósát megelőzve győzött egy németországi fotópályázaton. A felvétel érdekessége, hogy a fotós a munkahelyéhez közeli erdőben történt a győztes kattintás. Sokan az Antarktiszig mennek vagy mediterrán országokban keresik a természet szépségét – mondja mosolyogva – pedig annak megtalálásához elég ismerni a környezetünk rezdüléseit.

Daróczi Csaba sikerei ellenére sosem akart "főállású" fotográfussá válni, így vallott: 2000-ben megpróbáltam, de a megrendelői akarat korlátai épp azt a szabadságot vették el, amit szeretek pillanat művészetében.

HBN-HaBe

Találkozás a képekkel

A GDF SUEZ – Az Év Természetfotósa 2012 verseny legjobb képei június 21-ig megtekinthetők a DMK Belvárosi Galériájában.

Daróczi Csaba alkotásaiból nyílik kiállítás a püspökladányi Dorogi Márton Városi Művelődési Központban június 22-én.

Daróczi Csaba fotóit ezen az oldalon megtekinthetik, az Év Természetfotósa díj átvételéről pedig itt olvashatnak bővebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában