Helyi közélet

2013.05.27. 10:27

Termőföldet tessenek!

Hajdú-Biharban tavaly az átlagos termőföldár hektáranként 731 ezer 222 forint volt. A gazdák ezt keveslik.

Hajdú-Biharban tavaly az átlagos termőföldár hektáranként 731 ezer 222 forint volt. A gazdák ezt keveslik.

Hajdú-Bihar. Ahány gazdának megmutattuk az egyik hivatalos értékbecslő adatait a hajdú-bihari termőföldpiac elmúlt évi alakulásáról, mind hitetlenkedve vakargatta a kobakját, mondván: a papír végül is mindent elbír. Az OTP Jelzálogbank elemzése átlagárként 731 ezer 222 forintot hozott ki (hivatkozva a Nemzeti Adó- és Vámhivatalingatlan-tranzakciós adatbázisára), informátoraink szerint azonban az adásvételi szerződésekben csak a legritkább esetben szerepel a tényleges vételár.

Az általunk megkérdezettek ugyanígy hitetlenkedve fogadták azt a megállapítást, hogy alig egy százalékos áremelkedés történt volna egy év leforgása alatt.

- Gondoljon bele! A hajdúsági löszháton még nem is olyan régen kétmillió forintért eladott kitűnő minőségű földekért ma már hektáranként hárommilliót is elkérnek, miközben félmillió forint alatt a nyírségi homokos részeken se nagyon kap az ember semmit a pénzéért - osztotta meg tapasztalatait a Naplóval az egyik megyénkbeli agrárvállalkozó, aki maga is visszatérő vendége az online termőföld-árveréseknek. Azt viszont ő is reálisnak tartja, hogy Győr-Moson-Sopron megye után Hajdú-Biharban a legborsosabb a földárak.

Drágán mérik mifelénk a földeket

Hajdú-Bihar megyében tavaly átlagosan 731 ezer 222 forintot ért az eladott termőföld-ingatlanok ára az OTP Jelzálogbank Termőföld Értéktérképének legfrissebb – a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) hivatalos ingatlan-tranzakciós adatbázisán alapuló – statisztikái szerint, ami csekély mértékű, mintegy 1 százalékos drágulásnak felel meg. Az elemzés alapján a megyében a legtöbb adásvételi tranzakció a szántókat érintette. Az országos adatok szerint tavaly töretlenül nőtt tovább a termőföldek piaca.

Bővült a piac

„A teljes magyarországi termőföldpiac 2012-ben is töretlenül bővült: a tranzakciószám 8, az eladott földterület mérete pedig 5 százalékkal emelkedett. Tíz százalékkal nőtt az árszint is, 567 ezer forintról 626 ezer forintra hektáronként” – mondta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

Az átlagár tekintetében minimális árcsökkenés csak Pest és Nógrád megyékben volt megfigyelhető, ahol 1, illetve 3 százalékkal estek az árak, ugyanakkor nyolc megyében 10 százalék felett nőttek az árak; a legnagyobb mértékben Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben. A legnagyobb eltérés, 2,5-szeres árkülönbség Nógrád és Győr-Moson-Sopron megye között mutatható ki, az előbbi esetében nagyjából 334 ezer forint, míg az utóbbi esetében 836 ezer forintos hektáronkénti egységárat mutat a statisztika. A járások esetében az eltérés már 7,5-szeresre nő: Bélapátfalván 233 ezer forintba, míg Dunakeszin 1,74 millió forintba kerül egy hektár.

A tíz legolcsóbb járás között négy Borsod-Abaúj-Zemplén, három pedig Nógrád megyei, míg a tíz legdrágább között négy Pest megyei található. A 626 ezer forintos országos átlagos hektárárat legjobban a hajdúhadházi járás közelíti meg.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában