Helyi közélet

2013.05.10. 13:28

Németországba kerül a Debrecenben született leopárd-utód

Debrecen - Az észak-kínai leopárd nemzetközi védelem alatt álló, fenyegetett alfaja a macskafélék családjába tartozó leopárdoknak. Eredeti élőhelye mára leszűkült, Kínában, Mandzsúriában él még szabadon, de ma már csak 2500 példánya található a vadonban. Fogságban mintegy 100 észak-kínai leopárdot tartanak világszerte.

Debrecen - Az észak-kínai leopárd nemzetközi védelem alatt álló, fenyegetett alfaja a macskafélék családjába tartozó leopárdoknak. Eredeti élőhelye mára leszűkült, Kínában, Mandzsúriában él még szabadon, de ma már csak 2500 példánya található a vadonban. Fogságban mintegy 100 észak-kínai leopárdot tartanak világszerte.2004-ben a nemzetközi fajmentő program keretében került a debreceni Állatkertbe egy pár, Csúnya és Szépfiú. Magyarországon egyedül a Nagyerdőn sikerült tenyészteni a különleges nagymacskákat. A fogságban született utódok nemzetközi szinten is ritkaságnak számítanak. A cívisvárosban született kölykök – ha megerősödtek és elérték legalább az egy éves kort - Európa más állatkertjeiben találnak otthonra, hogy ott tovább gyarapíthassák az állományt. (Egyébként Szegedre is innen került egy hím.)

Legutóbb 2010 júliusában Németországba, Stralsund állatkertjébe költöztettek egy példányt a Nagyerdei Kultúrparkból, aki 2009 nyarán született. Az volt a harmadik alkalom, hogy észak-kínai leopárdot vittek innen máshova.

A debreceni párnak 2011 szeptemberében született meg a 4. utódja, egy hím. A fiatal állat hamarosan elhagyja Debrecent, útnak indul Németországba. A nemzetközi fajkoordinátor ott talált számára új otthont: Gotha, egy türingiai város állatkertjének büszkesége lesz. (Érdekesség, hogy annak idején az apa éppen innen érkezett.)

A német park munkatársai május 13-án, hétfőn reggel viszik el a Nagyerdei Kultúrparkból a fiatal észak-kínai leopárdot. Közúton, egy állatszállításra kialakított speciális járműben költöztetik majd el új otthonába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában