Helyi közélet

2013.05.10. 15:31

Most „fegyverkeznek” a szúnyogok ellen

Hajdú-Bihar - Több településen a napokban dől el, ki fogja az irtást végezni.

Hajdú-Bihar - Több településen a napokban dől el, ki fogja az irtást végezni.Nyolc millió forintot terveztek be idén Debrecen költségvetésében szúnyogirtásra, az eddigi tapasztalatok szerint ez egy helikopteres permetezésre elég, bár annak pontos költségét még nem tudni, mert ezen a héten jár le a munka elvégzésére kiírt pályázat beadási határideje – tudtuk meg Gábor Zsombortól, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának vezetőjétől.

Ha kiválasztják a vállalkozót és megkötik vele a szerződést, akár két héten belül megtörténhet az irtás. Pályázati feltétel, hogy rendelkezzen entomológussal (rovartani szakértővel), aki egyeztet a városvezetéssel az irtás időpontjáról – részletezte az osztályvezető. Hangsúlyozta: ha szükséges, pénz átcsoportosításával többször is permetezhetnek. Mint elmondta tavaly az egy lehetőséget sem használta ki a város, mert a szárazság miatt nem volt indokolt.

Más keretben

Hajdúszoboszlón közel tíz millió forintot szántak szúnyog- és rágcsálóirtásra ebben az évben. Az összegből valószínűleg előbbiek hét helikopteres irtására telik majd; a permetezést május közepén kezdenék és 2 hetente, illetve a szúnyogszám indokoltsága alapján végezné a város saját cége, alvállalkozó bevonásával – tájékoztatott Szilágyiné Pál Gyöngyi, a polgármesteri hivatal Városfejlesztési, Kommunális Irodájának a vezetője.

Növényvédelemre, rovarirtásra 3,2 millió forint áll Berettyóújfalu rendelkezésére; Mészáros Lajos, a polgármesteri hivatal műszaki irodájának munkatársa úgy becsüli, ennek mintegy kétharmadát költik majd szúnyogirtásra. Ez földi, repülőgépes, biológiai védekezést jelent, előreláthatóan három alkalommal.

Közös program

Tiszacsegén a Tisza-tavi települések önkormányzatai együtt védekeznek a kellemetlenkedő rovarok ellen, ehhez 50 százalékos állami támogatást nyertek. A napokban írják ki a pályázatot a munka elvégzésére. Szilágyi Sándor polgármester elmondta: a főként földi irtás Tiszacsegén elsősorban az üdülőövezetre és Tisza-partra terjed ki, a léginél egyszerre 4-500 hektárt permeteznek le. 6-8 irtást terveznek, és továbbiakat a kiemelt rendezvények előtt. Megjegyezte, úgy tűnik, már most több szúnyog van, mint más években ilyenkor.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában