Helyi közélet

2013.05.10. 07:38

Mosolyog Izrael igazi arca

Debrecen - A high-tech technológia, a kultúra, az üzlet, a vallás csak másodsorban jutott eszébe a hallgatóságnak Izraelről, míg a háború, a terrorizmus és zsidók először.

Debrecen - A high-tech technológia, a kultúra, az üzlet, a vallás csak másodsorban jutott eszébe a hallgatóságnak Izraelről, míg a háború, a terrorizmus és zsidók először. A légkondi hiányában mediterránira melegedett terem sem riasztotta vissza azt a kétszáz diákot, akinek Ilan Mor Izrael Állam magyarországi nagykövete megmutatta a 65 éves ország igazi arcát. Az öltönyös őrök, az előzetes táskaleadás és a személyigazolványszám felírása merev protokoll előadást ígért.

Salom - köszöntötte a tömeget, a Közel-keleti országot képviselő férfi és gyorsan elmagyarázta, hogy hazájában ez nem egy egyszerű "jónapot"-nak felel meg, azt jelenti: béke. Őexellenciája közvetlen stílusban világított rá, hogy a sokakba égett háborús kép csak apró szelete annak, amit szülőföldjéről tudni érdemes. Izrael az egyetlen demokratikus és az egyetlen zsidó állam Közel-Keleten, amely 65 éve küzd a fennmaradásért. A Földközi-tenger partján fekvő állam ma már sikertörténetről számolhat be, hiszen kiemelkedőt nyújt a high-tech technológiában és példaértékű üzleti sikereket ér el. Az erről írt könyvet 28 nyelvre fordították le és bárki számára inspiráló lehet.

Gyáróriások a négy budapestnyi országban

Ilan Mor humorral oldotta fel Murphy törvényét. Kár, hogy nem Intel a laptop - viccelődött, amikor nem indult el egy kisvideó. Az említett multinacionális cégen kívül a Motorola, az IBM, a Microsoft vagy a Cisco is telepített Izraelbe kutatásfejlesztési bázist – hangzott el csütörtökön a Debreceni Egyetem - Állam- és Jogtudomány Karának színültig telt teremben.

Az előadás csaknem kétórásra nyúlt, mert a diákok érdeklődését felkeltették a négy Budapestnyi államról kapott izgalmas információk és bátran kérdeztek az oldott hangulatú beszélgetéssé alakult délutánon.

Izrael egyik különleges munkalapú együttélési formája a Kibuc, amelyben a vagyon egy jelentős része közös - erről is szívesen mesélt Ilan Mor, aki prezentációjával járja az országot.

– Jó kis előadás volt. Azt hittem az ilyen pozícióban lévő emberek, merevek és unalmasak, de ő egyáltalán nem – hallom a lelkes produkcióelemzést a teremből kifelé menet, majd örömmel tolmácsolom is őexellenciájának, hogy kellemesnek, humorosnak ítélték őt és értékesnek, izgalmasnak a mondandóját. "Én vagyok Izrael" - hangzik az egyszerű, őszinte válasz.

Az édességgyárban összeértek a szálak

Ilan Mor délután ellátogatott a Felföldi Édességgyártó Kft. központjába, amely kóser termékeket is gyárt és potenciális partnernek tartja a Közel-keleti országot. A cég támogatja a Kodály Filharmonikusok munkáját. A zenekar művészeti vezetője, – az izraeli útjáról nemrégiben hazatért – Somogyi-Tóth Dániel a tájékoztatón büszkén mesélte, hogy a csütörtök esti koncerten közreműködik Yaron Gottfried izraeli karmester, zeneszerző, zongoraművész. A zenejátékon a nagykövet is jelen volt.

HBN-HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában