Helyi közélet

2013.05.03. 12:51

Medencék lelátó nélkül

Debrecen - Akár 2014 végére birtokba is vehetik az új egységet a sportolók.

Debrecen - Akár 2014 végére birtokba is vehetik az új egységet a sportolók.Megszavazta a közgyűlés az önrészhez szükséges 456 millió forintot, így a Debreceni Sportcentrum Kft. (TAO-s) pályázhat a mintegy 1,2 milliárd forintos beruházás összegének 70 százalékára. Mint arról már beszámoltunk a Sportcentrum ebből a pénzből a Debreceni Sportuszodát szeretné egy újabb csarnokkal bővíteni. Erről kérdeztük Orendi Mihályt, a cég vezetőjét.

- Pontosan milyen kiszolgáló helyiségeket takarna a bővítés a már a közgyűlési előterjesztésben szerplő 50 méteres versenymedencén túl?

Orendi Mihály: Az 50 méteres, 10 pályás medence mellett terveink szerint egy oktatómedence is az új, mintegy 2400 négyzetméteres létesítmény része lesz. Emellett helyet kap benne kondicionáló terem és masszőri szoba is. Olyan helyiségek, amelyek a sportolók mindennapi felkészülést szolgálhatják. Lelátókat nem tervezünk a medence köré, hisz – a jégcsarnok ikercsarnokához hasonlóan – ez az egység úgynevezett „munkacsarnok” lesz.

- Milyen szerkezetű épület lenne a bővítmény?

Orendi Mihály: Az új épületrész téglából készül, vasszerkezetű födémmel. Oldalai a földszinten üvegborítást kapnak. Különlegesség, hogy a létesítményt terveink szerint úgy építjük meg, hogy az oldalfalait megfelelő időjárás esetén el lehessen majd húzni, így gyakorlatilag nyitható lesz a medencetér. A két új medence és a hozzá tartozó kiszolgáló egységek 100 százalékban a meglévő Debreceni Sportuszoda részét képezik majd. A létesítmény a bővítéssel egy komplex egységet ad, a bővítmény építészetileg tökéletesen illeszkedni fog a meglévő Sportuszodához.

- Mikor kezdődhet el, s mikorra adhatják át a beruházást?

Orendi Mihály: A tervezés már folyamatban van, az építkezést várhatóan még ez év nyarán-őszén megkezdhetjük. Ha minden jól alakul, akkor 2014 végére vehetik birtokba az új egységet a sportolók.

- Miért vált ez a bővítés szükségessé?

Orendi Mihály: Itt is ugyanaz a mondhatni „kellemes helyzet” állt elő, mint a Jégcsarnoknál, egészen pontosan, hogy kinőttük a létesítményt. A Debreceni Sportuszodában 12 egyesület tagjai edzenek folyamatosan, ők tehát az állandó bérlőink. Közöttük nagy számban vannak vízilabdázók, versenyúszók és úszni tanuló gyerekek, búvárúszók és terápiás célzattal sportolók is. A 2006 őszi átadás óta a város lakossága is megismerte, s egyre jobban megszerette a Sportuszodát. Folyamatosan nőtt az igény a létesítmény pályáira, egyre többen és többen kezdtek el úszni, s mára eljutottunk oda, hogy gyakorlatilag nincs szabad vízfelületünk.

- Kik vehetik majd igénybe az új részleget?

Orendi Mihály: Az új egység legfőképpen az élvonalbeli vízilabdacsapat és a vízilabda utánpótlásképzés igényét szolgálja majd. A jelenlegi, meglévő vízfelület így nagyban felszabadul, több helyet tudunk ezáltal biztosítani a lakosságnak. A megnövekvő szabad vízfelülettel egy nagy álmunk is valóra válhat, ami nem más, mint hogy 10 éves korára minden debreceni gyermek megtanuljon jól úszni.

HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában