Helyi közélet

2013.05.22. 07:52

Kósa Lajos: új eljárás a menekültügyi kérelmek elbírálásában

Debrecen, 2013. május 21., kedd (MTI) - Új eljárást tesz lehetővé a menekültügyi kérelmek elbírálásában az a törvényjavaslat, amelyet a héten tárgyal az Országgyűlés - közölte Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Debrecen fideszes polgármestere sajtótájékoztatón kedden.

Debrecen, 2013. május 21., kedd (MTI) - Új eljárást tesz lehetővé a menekültügyi kérelmek elbírálásában az a törvényjavaslat, amelyet a héten tárgyal az Országgyűlés - közölte Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Debrecen fideszes polgármestere sajtótájékoztatón kedden.

Az új szabályozás szerint a jövőben menekültügyi őrizetbe lehet venni bárkit egyedi döntés alapján - ismertette a politikus a debreceni menekülttábor bejáratánál.

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a szigorítást az teszi szükségessé, hogy a liberális szabályozás miatt január elsejétől megháromszorozódott a menekültek száma, és több lett az általuk Debrecenben elkövetett szabályértés és bűncselekmény.

Kósa Lajos emlékeztetett rá, hogy ez év január elseje előtt a korábbi szabályozás szerint mindenkit menekültügyi őrizetbe vettek kérelme elbírálásáig. Ezt az eljárást az Európai Unió menekültügyi biztosa és az ENSZ is kifogásolta, mondván: nem lehet vélelmezni, hogy bűnöző minden menekült. A kifogásolt szabályozást Magyarország január elsejével megszüntette, s azóta minden menekült szabadon mozoghat a kérelme elbírálásáig, miközben sok esetben sem papírjai nincsenek, sem személyazonossága nem ismert, sem az ellátása nem biztosított - ismertette az előzményeket Kósa Lajos.

A politikus megnyugtatónak nevezte, ha az Országgyűlés úgy fogadja el az új törvényt, hogy egyedi döntés alapján bárkit menekültügyi őrizetbe lehet venni a kérelme elbírálásáig.

Ami most van, az tarthatatlan - jegyezte meg a polgármester annak kapcsán, hogy az idén nagymértékben megnőtt a menekültek által elkövetett bűncselekmények száma, s a menekülttábor környékén nem érzik biztonságban magukat az ott lakók.

Nemegyszer külföldi diákoknak adják ki magukat a menekültek a város szórakozóhelyein, majd fizetés nélkül távoznak, s az utcán is zaklatják az embereket - érzékeltette a helyzetet a politikus.

Kósa Lajos ugyanakkor hangoztatta: Magyarország ezután is eleget tesz a humanitárius és emberiességi szempontoknak, de egy kis ország nem tud ellátni ekkora menekültáradatot.

Megemlítette, hogy sok esetben bűnbandák szállítják az országba a menekülteket, de nem azért, mert Magyarország vonzó célpont, hanem tudnak a liberális szabályozásról.

A szigorítás híre futótűzként terjed majd, Magyarországot nem lehet bűnözők célpontjává tenni - jelentette ki.

Kósa Lajos végezetül bejelentette: a belügyminiszterrel és a belügyminisztériumi államtitkárral folytatott egyeztetések eredményeként az új törvény életbelépéséig tovább erősítik a rendőri szolgálatot a debreceni menekülttábor környékén.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában