Helyi közélet

2013.05.21. 12:10

Kerékpárosok biztosítás nélkül?

Adott esetben akár több millió forintba is kerülhet egy biciklis közlekedési baleset.

Adott esetben akár több millió forintba is kerülhet egy biciklis közlekedési baleset.

Debrecen. A melegebb időjárás beköszöntével nem csak szabadidős céllal, hanem a napi rendszerességgel, a tömegközlekedés helyett is egyre többen utaznak két keréken. A kerékpáros szervezetek tavalyi adatai szerint Magyarországon bizonyos hónapokban a lakosság majdnem fele, közel 45%-a használja biciklijét a napi közlekedésre vagy túrázásra kéthetente legalább egy alkalommal. Sokan nem gondolnak bele, de akár több millió forintos károk is keletkezhetnek egy biciklis balesetben.

Lemaradásban

Akár károkozóként, akár a baleset elszenvedőjeként, komoly segítséget jelenthetnek a kifejezetten kerékpárosok számára fejlesztett biztosítási megoldások. A köztudottan kerékpárbarát országokhoz, például Hollandiához képest lemaradásban vagyunk ugyan, de az utóbbi években szerencsére itthon is fokozatosan javulnak a biciklis közlekedés feltételei.

Budapesten 2012-es adatok szerint több mint 200 km bicikliút áll rendelkezésre, országszerte pedig körülbelül 4000 km-es hálózatot használhatnak a bringázók. A biciklisek az egyik legkiszolgáltatottabb szereplői a közlekedésnek. A KSH adatai szerint 2011-ben több mint 3500 olyan közúti baleset történt, amelyben kerékpárosok is érintettek voltak. Tipikusnak mondhatóak a végtagtörések, ám a biciklisek a relatív védtelenségük miatt sokszor súlyosabb, maradandó sérülést is szenvedhetnek. Fontos a megelőzés: be kell tartani a KRESZ szabályait, és meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket, a kerékpár állapotának ellenőrzésétől a védőfelszerelés és fényvisszaverő, láthatósági mellény használatáig. Fontos kiemelni azt is, hogy kerékpározáskor is komoly veszélyeket jelenthet az alkoholos befolyásoltság.

HBN

 

(A cikk fizetett linket tartalmaz.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában