Helyi közélet

2013.05.07. 19:04

Indul a verseny a kis zöld táblákért

Debrecen - Ismét négy kategóriában lehet jelentkezni a Tiszta udvar, rendes ház versenyre.

Debrecen - Ismét négy kategóriában lehet jelentkezni a Tiszta udvar, rendes ház versenyre.

Évek óta nagy sikerrel fut az élhető környezetet népszerűsítő, díjazó akció, a „Tiszta udvar, rendes ház”. A program, mely több évtizedes siker és néhány évnyi szünet után 2002-ben indult újra egyre szélesebb körben talál követőkre, nevezőkre az új évezredben is. Ahogyan az 1950-es években Seress Géza körzeti orvos kezdeményezésére, a Vöröskereszt támogatásával létrejött akció (el)ismertebbé vált, úgy nőtt a kis táblák presztízse is, mely jelezte, a házban lakók ügyelnek környezetükre. Ma a Debrecen utcáin figyelmesen közlekedők ismét e zöld táblácskák feltűnését, egy-egy ház falán annak „elszaporodását” is észrevehetik, ami jól jelzi az efféle odafi gyelésre most is igény van.

Célok egykor és ma

Az eredeti célok között szerepelt a környezet érdekében vállalt egyéni felelősség, ezáltal a tudatos egészségmegőrzés, közösségformálás. A szemle szempontjai között ilyeneket találhattunk, mint pl. a megfelelő állattartási körülmények, szennyvízkezelés stb. A mai szemlézési szempontok értelemszerűen változtak, erre utal a szlogen is: az élhető környezetért. A tisztaság most is alapvető elvárás. Fontos, hogy a jelentkező betartsa a köztisztasági szabályokat; legyen megfelelő hulladéktárolója, továbbá pozitívumként értékeljük a szelektív hulladékgyűjtést, illetve a komposztálást. Parlagfű jelenléte a kertben és az ingatlan előtti közterületen automatikusan kizárja a jelentkezőt a programból. Mindenképpen előnyt élvez, aki nemcsak a kertet, de a ház környékét is, illetve a közterületet tisztán tartja.

Június 3-ig

Jelentkezni ebben az évben négy kategóriában lehet: családi ház, zárt udvaros társasház, lépcsőház és intézmény. A nevezési lapok leadási határideje június 3., a szemlézés június 15-től folyamatosan történik. Az AKSD ügyfélszolgálata minden jelentkezővel felveszik a kapcsolatot a szemlézés időpontjának egyeztetésére.

Eredményhirdetés augusztusban, a Karneváli héten a Kölcsey Központban lesz.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában