Helyi közélet

2013.05.05. 13:03

Hulladékból oldották meg a fűtést Toldon

Told – Megnyerte a 4,5 millió forintos fődíjat az Igazgyöngy Alapítvány toldi biobrikett programja egy szociális innovációt támogató pályázaton Bécsben. A berettyóújfalui szervezet beadványát 308 induló közül választották ki.

Told – Megnyerte a 4,5 millió forintos fődíjat az Igazgyöngy Alapítvány toldi biobrikett programja egy szociális innovációt támogató pályázaton Bécsben. A berettyóújfalui szervezet beadványát 308 induló közül választották ki.Egy ipari ökológus egyetemista ötletéből induló munkával nyertek a nemzetközi versenyen.

Minimális pénzből

Egy jó terv, mezőgazdasági hulladék, papír és munka: ezek kellenek ahhoz, hogy húsz mélyszegénységben élő család fűtését megoldják januárig. Az első feltételt egy ipari ökológus hallgató teremtette meg Toldon. Feldmár Nóra hollandiai tanulmányai végén a szakdolgozatát írva kapcsolódott be az alapítvány munkájába – kezdte L. Ritók Nóra igazgatója. Az önkéntes munkában dolgozó fiatal olyan stratégiát készített, amellyel minimális anyagi ráfordítással a környéken fellehető anyagokból képesek a lakosok hasznos terméket előállítani.

Értékké gyúrták

Az első brikettprést egy internetről letöltött szerkezeti leírás alapján készítették el, a nyersanyagként szolgáló kórót, pelyvát, töreket pedig helyi gyerekekkel együtt szedték össze, illetve egy közeli mezőgazdasági nagyüzemből mellékterméket, napraforgóhéjat kaptak a célhoz. Kezdetben egy magánház udvarán készültek a brikettek, később az alapítvány megvett egy ingatlant Toldon – ez ma közösségi házként működik –, és épül a szárító is. – Mindezek jól mutatják, hogy a segítség nem egyszeri, fenntartható szisztémát szeretnénk beindítani – mondta lapunknak az alapító, aki szerint az emberek nyitottak a munkavégzésre, ha van rá lehetőségük.

Az elmúlt évben három préssel 25 felnőtt dolgozott, a megtermelt környezetkímélő fűtőanyagot szétosztották a munkálkodók között, akiknek januárig nem volt gondjuk a fűtésre. Idén szeretnék megduplázni a programban résztvevők számát. Igyekeznek bevonni a gyerekeket is a feladatokba, hogy jó példa álljon előttük a munkához való hozzáállás tekintetében.

A háló se elég

Annak érdekében, hogy az egyik leghátrányosabb térség élhetőbbé váljon, a 13 éve küzdő civil szervezet a „bécsi pénzből” szeretne továbblépni: kályhákat építeni, nyílászárókat szigeteltetni. Az alapító vallja, amennyiben hosszú távon szeretnénk segíteni, nem elég a hal, de még a háló sem: víz is kell ahhoz, hogy megtaníthassuk halászni a rászorulókat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában