Helyi közélet

2013.05.06. 10:30

Érezni kell, hol fial a pénz

Hajdú-Bihar - A hajdú-bihari milliárdosok abban egyetértenek, hogy a mai világban célszerű több lábon állni.

Hajdú-Bihar - A hajdú-bihari milliárdosok abban egyetértenek, hogy a mai világban célszerű több lábon állni.A megyénk leggazdagabbjaként számon tartott Boros József nem szereti, ha olyanokat mondanak róla, hogy „érzi a pénzt”. Szívesebben fogalmaz úgy, hogy eddig sikerült jó érzékkel kiválasztania azokat a területeket, ahol azután szépen „fialt a pénze”.

Egyik viszi a másikat

A 13,2 milliárd forint becsült vagyonnal rendelkező Boros József mindig a több lábon állásra alapozta az üzleti filozófiáját. - A vendéglátástól, a szállodaiparon át, az irodapark-üzemeltetésig számos érdekeltségem van, egyik viszi a másikat. A volt dohánygyár területén megvalósított irodapark-fejlesztés például óriási beruházás, és bár az irodabérleti piac jó ideje stagnál, én folyamatosan fejlesztem. Régi igazság: akkor kell befektetni, amikor mások nem teszik vagy tehetik, hiszen csak így lehet komoly előnyre szert tenni a versenytársakkal szemben - engedett betekintést stratégiai megfontolásaiba a vállalkozó, aki legutóbb a csődbe jutott Hotel Aranybika megvásárlásával hívta fel magára a figyelmet. A ma még meglehetősen lepusztult, de az új tulajdonos fejében már ismét a régi fényében pompázó szálloda Boros József reményei szerint a 100 éves évfordulóra, 2015. szeptember 4-re talán elkészül. Ehhez nemcsak pénz, támogatás, de a várossal folytatott tárgyalások sikeres lezárása is kell.

Sokan azt gondolják...

Herdon István, a Xanga-csoport vezetője 10,1 milliárd forintra taksált vagyonával a második leggazdagabb hajdú-bihari a Napi Gazdaság 100 leggazdagabb magyar című kiadványa szerint.

- Az emberek hajlamosak arra gondolni, hogy a milliárdok ott lapulnak az ember zsebében, pedig valójában vállalkozói vagyonról van szó. Ipari infrastruktúrát fejlesztünk a repülőtéren és az ipari parkban, aminek minden esetben új munkahelyek létrejötte az eredménye. A vállalkozói vagyonokat meghatározott szempontok szerint időről-időre megbecsülik. Én ennek a becslésnek a végeredményét nem tudom és nem is akarom vitatni - jelentette ki a cégvezető.

Novotni Lajos és családja a harmadik helyen végzett (8,5 milliárdos becsült vagyonnal) az említett kiadvány megyei rangsorában. - A HAJDU-csoport három részre válásával megteremtettük a tisztánlátás lehetőségét. Miközben 600-700 embernek adunk munkát, a talponmaradás csakis fejlesztésekkel és az új lehetőségek keresésével garantálható - állítja Novotni Lajos, az igazgatóság elnöke.

A minőségre esküszik

Gáspár Gyula agrárvállalkozó (5,6 milliárdos becsült vagyonával) ugyancsak évek óta tagja az elit „klubnak”. Ő most a minőségre koncentrál.

- Fontos az öntözés fejlesztése, az állattartó telepek korszerűsítése, hiszen csak így érhető el, hogy versenyképességben és a termékeink minőségében is álljuk a sarat bárkivel - jelentette ki, hozzátéve, hogy az utóbbi időben jelentős mozgások figyelhetők meg a földpiacon is.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában