Helyi közélet

2013.05.10. 14:16

Eltérő a vásárlói hangulat

Budapest - Kiskereskedelem: tavaly tovább mélyült Európa észak-déli irányú megosztottsága.

Budapest - Kiskereskedelem: tavaly tovább mélyült Európa észak-déli irányú megosztottsága.A kiskereskedelmi forgalom csak Németországban, a Skandináv országokban és a Balti államokban nőtt a tavalyi év folyamán, a dél-európai országokban viszont nem várható tartósan pozitív fordulat a GfK Geomarketing legújabb, az European Shopping Center Trust megbízásából készült tanulmánya szerint.

Tovább mélyül

A kutatók úgy vélik, ha az északi országok forgalmi adatai ellenpontozni tudják a nehézségekkel küzdő déli államok forgalmi mutatóit, úgy 1,9 százalékkal bővülhet az európai kiskereskedelem 2013-ban. „Az európai kiskereskedelem újból nagyon eseménydús volt az elmúlt évben” – nyilatkozta Sebastian Müller és Manuel Jahn, a GfK kiskereskedelmi szakértői és a tanulmány szerzői.

Tavaly sokkal hangsúlyosabbá váltak az egyes európai országok és régiók közötti különbségek mint az azt megelőző években. Főleg azokban az országokban, ahol továbbra is megszorító intézkedések domináltak, ahol a fogyasztók nem számíthatnak hazájuk gazdasági fellendülésére és a fizetések emelkedésére, amiből kifolyólag a fogyasztás és vele együtt a kiskereskedelmi forgalom is csökkent. A virágzó és a továbbra is nehézségekkel küzdő európai nemzetek közötti különbség így tovább mélyül.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában