Helyi közélet

2013.05.06. 15:49

Eddig hét érdeklődő a tervezésre

Debrecen - Április végén jelent meg az intermodális központ tervpályázata.

Debrecen - Április végén jelent meg az intermodális központ tervpályázata.Éppen egy évvel a 767 millió forintos 100 százalékban támogatott pályázat kedvező elbírálása után a múlt héten jelent meg az Intermodális Közösségi Közlekedési Központ tervpályázata, amelynek a dokumentációit már hét pályázó vásárolta meg - jelentette be hétfői tájékoztatójukon Pajna Zoltán alpolgármester. Hozzátette, eredetileg tavaly novemberre tervezték a kiírást, de az építész kamara és a szakemberek nagyon sokszor egyeztettek, emiatt húzódott el hónapokkal.

Emlékeztetőül: tavaly szeptember közepén számoltunk be arról, hogy a kormány kiemelt beruházásnak nyilvánította a debreceni és a kecskeméti intermodális központot. Ezzel a stadion rekonstrukcióhoz hasonlóan, a Nagyállomásnál különböző tömegközlekedési ágakat összekapcsoló csomópont beruházásának engedélyeztetési eljárásai alaposan felgyorsíthatók. Így a részletes megvalósíthatósági tervek elkészülte és kiértékelése után, jöhetett a tervpályázat, amelyre a már említett 767 millió forint áll rendelkezésre. A város a pályaműveket összesen 170 millió forint értékben díjazza, és az arra érdemeseket minimum 3 millió forintért megvásárolja.

Szeptember 2-ig eredményt hirdetnek

Kedden helyszínbejárást tartanak a Nagyállomás környékén a leendő intermodális központ reménybeli tervezői, ezzel újabb állomáshoz érkezett a közösségi közlekedést egy csomópontban összehangoló létesítmény megvalósítása.

Mint arról Pajna Zoltán alpolgármester keddi sajtótájékoztatójukon beszámolt, a város a sok egyeztetés miatt az eredeti időponthoz képest több hónapos késéssel írta csak ki a tervpályázatot, melynek a határideje július 15. A beérkezett pályamunkákat díjazzák is 170 millió forint összértékben, a nyertesek 10 és 20 millió forint közötti összeget kapnak, ami az építész kamara szerint is szokatlanul sok. Emiatt nagy érdeklődésre számítanak, ráadásul a legjobb pályamunkákat meg is vásárolja a város darabonként minimum 3 millió forintért. Ezeket felhasználva készülhet majd el a kivitelezés, amennyiben a 21 milliárdos később benyújtandó projektet erre alkalmasnak találják majd az uniós ítészek.

Mi lesz a Nagyállomással?

A pályázatokat Kósa Lajos polgármester és Nagy Ervin az építész kamara elnöke vezetésével egy 11 tagú bizottság bírálja el, melynek munkáját 13 szakemberből álló szakmai grémium is segíti. Az eredményhirdetésnek szeptember 2-ig meg kell történnie, ezt követően hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárással döntenek az engedélyes és tendertervek elkészítőiről, akiknek jövő év végéig kell végezniük ezzel a munkával. Számukra már nem irányadóak az eddig megismert megvalósíthatósági tervek, eltérhetnek azoktól, de a város által támasztott feltételeknek meg kell felelniük, akárcsak a helyi, illetve távolsági közlekedés, valamint a vasút támasztotta elvárásoknak. Arról viszont szabadon dönthetnek a pályázók is, hogy az intermodális központ tervezésénél meghagyják vagy lebontják a Nagyállomás jelenlegi épületét - tette hozzá Pajna Zoltán.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában