Helyi közélet

2013.05.08. 16:51

A sáros vizet is ihatóvá teszik

Debrecen - Francia ejtőernyősökkel gyakorlatoztak a Bocskai dandár felderítői.

Debrecen - Francia ejtőernyősökkel gyakorlatoztak a Bocskai dandár felderítői.Az év legfontosabb időszakát élik a Bocskai lövészdandár katonái, akikre komoly hadgyakorlat vár a Bakonyban, miközben az afganisztáni misszió keretében ők adják a helyi hadsereget kiképző műveleti tanácsadó csoport következő váltását.

Egyedül a vadonban

A NATO bakonyi harckészség-ellenőrző gyakorlatsorozatával párhuzamosan fut a „Rejtett Portya 2013” nevű a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonáival. Ennek során a magyarok franciákkal is gyakorlatoznak. – Tavaly a 24-es ejtőernyősöket látták vendégül francia kollégáik, most a hazaiakon volt a sor. A Bakony Harckiképző Központba többnapos közös munkára érkezett a francia hadsereg 1. Ejtőernyős Vadászezred és a 3. Tengerészgyalogos-ejtőernyős Ezred hat-hat katonája – tájékoztatott Révész Béla, a Bocskai lövészdandár sajtóreferense.

A szokásos harcászati begyakorlásokon és lövészeteken túl most arra készültek a felderítők, mi a teendő akkor, ha ismeretlen terepen, étel és víz nélkül, mostoha időjárási körülmények között kell akár napokig megoldaniuk önmaguk ellátását és védelmét. Egy különleges technikával tanultak meg vizet tisztítani. Szén, kavicsok, homok és moha segítségével készítettek egy - az akár sáros víz ihatóvá tételére is alkalmas – szűrő-berendezést. Az élelmük előteremtésének érdekében- miután felderítették a vadcsapásokat - különböző csapdákat helyeztek ki a területen. A tűz gyújtását az ősi csiholásos módszer segítségével gyakorolták. A negyedik feladat a menedék készítése volt. A katonának sátorlapból is, de ha az nem áll rendelkezésre, a természet adta anyagokból is ki kell tudnia alakítania egy olyan jól álcázott menedéket, ami ha kell, elrejti őt és megvédi a kedvezőtlen időjárási viszontagságoktól.

Afgánokat képeznek ki

Missziós ünnepséget tartottak nemrég a Bocskai lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében. Az alakulat katonáira épülő műveleti tanácsadó csoport újabb váltásának búcsúztatóján részt vett Domján László vezérőrnagy, a honvédség összhaderőnemi parancsnokság vezetője és Deborah A. Ashenhurst vezérőrnagy, az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnoka.

Domján László kiemelte a szövetségesek által az elmúlt tíz év során Afganisztánban elért eredményeket: a közigazgatási rendszer erősödését, az infrastruktúra, az egészségügy és oktatás megújulását. Hangsúlyozta, a magyar katonáknak fontos szerepük volt a több mint 300 ezer fős afgán biztonsági erő felépítésében és működtetésében. A támogató munka tovább folytatódik, a műveleti tanácsadó csoport tagjainak az Afgán Nemzeti Civil Határrendőrség és az Afgán Határrendőrség hadműveleti szintű vezetését kell támogatni.

– Ha végignézek ezeken a katonákon, büszkeség tölt el. Biztonságos és sikeres kiküldetést kívánok önöknek – mondta Deborah A. Ashenhurst.

A csoport amerikai és magyar tagjai május közepén kezdik meg munkájukat Afganisztánban.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában