Helyi közélet

2013.05.09. 17:05

A humor is szerepet kapott az angol érettségin

Debrecen - Avagy amikor a pszichiátriáról rendel pizzát az FBI-ügynök...

Debrecen - Avagy amikor a pszichiátriáról rendel pizzát az FBI-ügynök...Az angol írásbelikkel folytatódott ma az érettségi vizsgák sora. Országszerte középszinten 54 447-en, emelt szinten 8585-en adtak számot tudásukról. A középszinten érettségizőknek 180 percük volt a teljes feladatsorra. Az írásbeli négy részből állt: 60 perc jut az olvasott szöveg értésére, 30-30 a nyelvhelyességre és a hallott szöveg értésére, 60 perc pedig az íráskészségre. Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc volt (ugyanazok a feladattípusokra, csak nehezebbekre kaptak több időt).

Az első óra valószínűleg sok diákban oldotta a feszültséget, az olvasott szöveg értés feladatai sorra érdekes, sőt humoros szövegeket vonultattak fel. Így került a feladatlapra egy képzeletbeli beszélgetés a pszicihátrián megéhezett FBI-ügynök és a pizzás között. Eképpen ismerhették meg a 7 éves zongorazseni kislányt és a 83 éves online-üzletember nagymamát.

A feladatokról szólva a Fazekas Mihály Gimnázium angol tanára, Széplakiné Kocsis Éva úgy vélekedett, nem voltak nehezebbek az előző éveknél. A tematikájuk is hasonló volt. Melyik feladattípus okozhatott leginkább nehézséget a fiataloknak? - kérdeztük.

– Talán a hallott szöveg értése - válaszolt, hangsúlyozva: gyakorlással ez is javítható. Ha valaki figyelt az órákon és megtanulta az ott elhangzottakat, annak nem okozhatott problémát a csütörtöki érettségi - szögezte le.

Érdeklődésünkre az angol tanár megosztotta tapasztalatait a gyerekek és az egyik legelterjedtebb idegennyelv kapcsolatáról is: határozottan észrevehető, hogy jobban érdekli őket, jobban figyelnek rá, hiszen többet használják az interneten.

- Sokan angol nyelvű oldalakat böngésznek, angolul néznek filmeket, ami tovább segíti őket a nyelv elsajátításában - tette hozzá Széplakiné Kocsis Éva.

A maturálók csak a csütörtöki érettségin csak az íráskészség esetében használhattak szótárt, a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem volt megengedett.

HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában