Helyi közélet

2013.04.29. 11:33

Szociális földprogram: siker és segítség

Hajdúnánás - Hajdúnánás jelentős mezőgazdasági múlttal rendelkezik, a várost jó minőségű termőföldek veszik körül.

Hajdúnánás - Hajdúnánás jelentős mezőgazdasági múlttal rendelkezik, a várost jó minőségű termőföldek veszik körül.A Családsegítő- és Gyermekvédelmi Szolgálat gondozásában lévő, nehéz anyagi körülmények között élő családok közül az idei évben is többen jelezték igényüket arra vonatkozóan, hogy szívesen művelnének földterületet, ezzel is segítve saját szükségleteik kielégítését. A város határában található területen gyülekeztek a földterületet és vetőmagcsomagot igénylő családok április 23-án. Szólláth Tibor polgármester arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai a tanácsadás mellett idén is rendszeresen ellenőrzik majd a földek gondos megmunkálását és a konyhakerti növénytermesztést. A városvezető bizakodva tekint a jövőbe, hiszen a családok számára is fontos az, hogy munkájukkal értéket teremtsenek, továbbá arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a későbbiekben az előnevelt csirkék kiosztására is sor kerül. Idén összesen 223 család jelezte igényét az „Önellátási célú állattartás – baromfitartás” alprogramban való részvételre.

Az idei évben a nánási önkormányzat 114 család számára biztosít vetőmagcsomagot és további 38 család számára művelésre alkalmas mintegy 500 és 600 négyzetméter közötti alapterületű földparcellát. A tájékoztatót követően elkezdődött a vetőmag csomagok kiosztása és a földterületek kijelölése. A szociális földprogram iránt már 2011-ben, a program indulásakor is nagyfokú érdeklődés mutatkozott, hiszen összesen 57 család jelezte igényét a szolgálat felé. A programban résztvevő 30 család rendelkezett művelésre alkalmas földterülettel, így számukra vetőmag csomagot biztosított az önkormányzat, s további 27 család kapott földterületet és vetőmag támogatást.

A program eredményesnek bizonyult, az 57 családból mindösszesen 6 család volt, akik nem teljesítették művelési kötelezettségüket, az összes többi család gondosan megmunkálta a használatba kapott területeket és az otthoni kiskerteket. A tavalyi évben is sikeresen zajlott művelés, konyhakerti növénytermesztést a vetőmagok és a földterületek kiosztását követően 89 család folytatott. Az önkormányzat a vetőmagcsomag egy részének megvásárlása céljából 2012-ben sikeresen pályázott a Magyar Élelmiszerbank „Élelmiszerlavina” elnevezésű pályázatára, mellyel 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A növénytermesztési tevékenység mellett a tavalyi évben elindult az „Önellátási célú állattartás – baromfitartás” alprogram is, amelyben – a szolgálat előzetes igényfelmérését követően - 179 család kapott előnevelt csirkét - mondta a polgármester.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában