Helyi közélet

2013.04.10. 12:32

Nem befolyásolják a politikusok

Debrecen - A Napló vendége dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke, aki szerint a kényszernyugdíjazás nem ártott a rendszernek.

Debrecen - A Napló vendége dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke, aki szerint a kényszernyugdíjazás nem ártott a rendszernek.Az Orbán-kormány a bírák kényszernyugdíjazásával azt üzente, szükségesnek látja a bírói vezetés kicserélődését. Változott a bíróságok látásmódja, az általuk végzett munka minősége?

Kahler Ilona: A nyugdíjba került generáció kétségtelenül nagy élettapasztalattal, tudással rendelkezett. Azonban helyükre lépő fiatalabb bírák sem olyan ifjak már, hiszen az Alaptörvény értelmében harminc év az alsó korhatár. A tavaly kinevezett bíráink előzetesen hat-hét éven át titkárkodtak, s ne feledjük, a bírósági titkárok a szabálysértési ügyekben már önálló ítélkezési tevékenységet végeznek, minek révén kellő tárgyalási rutinra tesznek szert. Míg korábban előfordulhatott, hogy valaki 25 évesen tárgyalási gyakorlat nélkül felülhetett a pulpitusra, addig a felkészülési idő most elhúzódik. Így lehet, hogy a fiatal bírák élettapasztalatban nem vetekedhetnek egy hatvan évessel, de a szakmai felkészültségük megvan.

A miniszterelnök botrányosnak nevezte a bíróság döntését egy, a rezsicsökkentés miatt indult perben. Előtte a Cozma-perrel összefüggésben Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter jelezte a sajtóban, hogy szigorúbb ítéleteket várna a bíróságoktól. Önben milyen érzést keltenek az efféle megnyilatkozások?

Kahler Ilona: A bírói függetlenség szempontjából, ha engem szakmai síkon ér kritika, akkor el kell gondolkodnom és felülvizsgálni a bírói gyakorlatomat. A politikai közegből jövő támadásoknak viszont ellent kell állni. De ezek a nyilatkozatok valójában nem alkalmasak a bírói szervezet befolyásolására, inkább a politikusokat minősítik. Én nem venném a bátorságot, hogy olyan egyedi ügyről nyilvánítsak véleményt, amiről nekem a sajtóból pont annyi tudásom van, mint a többi olvasónak.

Immár a bíróság munkatársai is végeznek mediátori tevékenységet polgári ügyszakban. Mik az első négy hónap tapasztalatai?

Kahler Ilona: Tavaly november óta nyolc ügy került mediátor elé, kettő folyamatban van. Eredménnyel négyet sikerült lezárni. Az eljárásról tudni érdemes, hogy ha működik, hasznosabb megoldás az ítéletnél, hiszen a felek egymás közötti párbeszéd során jutnak megegyezésre, nem egy bírói döntéshez kell alkalmazkodniuk. A szerződéses, a munkajogi és a családjogi perekben különösen nagy tere lehetne a mediációnak. Azzal volnék elégedett, ha éves szinten az ezres perérkezésekhez képest százas nagyságrendben tudnánk ilyen eljárásokat sikerrel lefolytatni, de még az út legelején vagyunk. A Skandináv országokban egyébként nagy ennek a tradíciója, ott a büntető eljárásokban is hatékonyan alkalmazzák.

A bírságok meg nem fizetése miatt sokszorosára emelkedett a bírósági eljárást igénylő szabálysértési ügyek száma. Ilyen sokan válaszják inkább az elzárást?

Kahler Ilona: A szabálysértők addig, amíg a zárkaajtó rájuk nem csapódik rá, teljesíthetik fizetési kötelezettségüket. A folyamat 2012 áprilisához, az új szabálysértési törvény hatályba lépéséig nyúlik vissza, amikor is annak szellemével egyezően emelkedésnek indult a helyszíni bírságolások száma. Aki ugyanis a helyszínen elismeri a szabálysértést, az 5-50 ezer forintra bírságolható, míg más esetben szabálysértési eljárás indul, aminek során a kiszabható bírság már 150 ezer forintig terjed. A többség nyilván az előbbit választja, a csekket azonban sokan nem fizetik be, így az a bírósághoz kerül a bírság elzárásra történő átváltoztatása érdekében. Mindez mérhetetlen adminisztrációt ró a bíróságokra, a titkárok naponta száz ügyet is kitűznek, miközben a tárgyalásra csak tíz érintett jön el, hiszen a megjelenés nem kötelező. Az ügyek további burjánzásának meggátolására várhatóan a nyár végén módosítják a szabálysértési törvényt, s a bíróságok tárgyalási terhét csökkentendő, az eljárás alá vont személyek ügyében csak akkor kell tárgyalást tartani, ha külön kérik.

Ratalics László


Honnan tudni, hogy a bíró jó vagy nem jó?

Ezt is kérdeztük dr. Kahler Ilonától, mire úgy felelt, „ez a láthatatlan, vagyis az igazgatási része a történetnek”. – Azért van polgári és büntető ügyszakban is már járási szinten csoportvezető, elnök, elnökhelyettes, valamint szakmai irányítóként kollégiumvezető, mert az ő feladatuk a kollégák fejlődésének figyelemmel kísérése. Így beülnek tárgyalást hallgatni, elolvassák az írásba foglalt ítéleteket és szükség esetén véleményezik azt. A kezdőket instruktor bíró segíti, akivel folyamatosan konzultálnak. Továbbá minden évben egy alkalommal a másodfokú törvényszéki tanácsok fórumán átbeszéljük a bírókkal a fellebbezett ügyeiket, azokra a problémákra is kitérve, amelyek egyébként a határozatokban nem köszönnek vissza. A kontroll tehát működik, csak nincs kirakatban – válaszolt az elnök.


Duplaannyi

A Debreceni Járásbíróságra 2012-ben 8343 szabálysértési ügy érkezett az egy évvel korábbi 4562 helyett. Előbbiek közül 3611 közúti közlekedési, 1217 tiltott kéjelgés, 1125 tulajdon elleni szabálysértés miatt indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában