Helyi közélet

2013.04.09. 12:17

Már az "ikercsarnok" kivitelezőjét keresik

Debrecen - Április 22-ig pályázhatnak a cégek a mintegy 560 millió forint összértékű beruházás elkészítésére.

Debrecen - Április 22-ig pályázhatnak a cégek a mintegy 560 millió forint összértékű beruházás elkészítésére.Újabb fázisába lépett a Debreceni Jégcsarnok bővítése, április 5-én (pénteken) megjelent a Közbeszerzési Értesítőben a Debreceni Sportcentrum Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. ajánlati hirdetménye. Nyílt eljárásban, április 22-ig várják a kivitelezők jelentkezését a létesítmény meglévő épülete mögött, egy közel azonos nagyságrendű csarnok felépítésére.

De miért is van szükség erre a beruházásra? - kérdeztük Orendi Mihálytól.

- A jeges sportágak kinőtték a jelenlegi Debrecen Jégcsarnokot. A szakemberek az elmúlt években sikeresen felépítették a város jégkorong-, műkorcsolya- és short track sportjában azt az utánpótlás-vertikumot, amely már annyi játékost, annyi edzés és mérkőzésidőt jelent, hogy a csarnok azt már képtelen kiszolgálni - válaszolta a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezető igazgatója. A másik nagyon fontos ok - hangsúlyozta -, az az, hogy az Oláh Gábor utcai szabadtéri korcsolyapályát korszerűtlensége miatt már nem lehet gazdaságosan működtetni, viszont a korcsolyázás nagyon népszerű a debreceniek körében.

Lelátók nélkül

A jelenlegi Derék utcai csarnok mögött felépítendő több mint 3100 négyzetméter alapterületű új létesítményben egy szabványos jégpálya kapna helyet, öltözőkkel és technikai kiszolgáló helyiségekkel. Ám annyiban különbözik majd az "ikertestvérétől", hogy ez edzőcsarnok lesz, így nem lesznek körülötte lelátók.

A mintegy 560 millió forintba kerülő beruházás finanszírozásáról januárban "villám" közgyűlésen döntöttek. A Debreceni Jégcsarnok bővítéséhez szükséges önkormányzati önrészt nettó 230 millió forintban maximalizálták, miután kiderült, hogy a Sportcentrum a TAO pályázati konstrukció keretében "csak" 350 millió forintot nyert el erre a célra.

Karácsonyra elkészül

Az üzemeltetésről szólva az igazgató úgy fogalmazott: "mivel a beruházó a Debreceni Sportcentrum Kft. lesz, így kézenfekvő lenne, hogy az üzemeltetésért is mi legyünk a felelősek, ám terveink szerint egy bérbeadási konstrukcióval átadjuk ezt a jogosítványt a jeges létesítmények üzemeltetésében már oly sok tapasztalatot szerzett Jégcsarnok Kft.-nek." S, hogy mikor veheti birtokba a debreceniek az új létesítményt?

- Terveink szerint még ebben az évben megépül, így reményeink szerint a Télapó, vagy a Jézuska hozhatja el a jeges sportok debreceni szerelmeseinek - tájékoztatta lapunkat Orendi Mihály.

További fejlesztések

A Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezető igazgatója további létesítményfejlesztésekről is beszámolt. A 2014-es esztendőben szintén TAO pénzekből megújulhat az Oláh Gábor utcai sportkomplexum salakos futballpályája. Ide egy füves labdarúgópályát építenének. A Debreceni Sportcentrum Kft. tervezi továbbá egy nemzetközi szintű, multifunkcionális kondicionáló csarnok építését is.

Fabók Ágnes


A TAO-ról

A 2011. évi törvénymódosítások lehetőséget adnak a látvány-csapatsportágak (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong) gazdasági társaságok nyereségadójából történő finanszírozására, sporttámogatáshoz kapcsolódó adókedvezmény igénybevételére.


Az edzőcsarnok paraméterei

  •  3112,65 négyzetméter földszinten mért bruttó alapterület
  • 37,2 méter fesztávolságú épület
  • 7 méter játéktér felett mért szabad belmagasság
  • 30x60 méter alapterületű szabványos jégpálya
  • kétszintes öltözőblokk 6 öltöző helyiséggel
  • hőközpont, gépészeti helyiség, technikusi szoba, raktárak
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában