Helyi közélet

2013.04.26. 16:10

Ismeretterjesztő napon a Földtől a csillagokig

Konyár - A Föld napja programsorozat évről évre sikeresebb, különösen, ha továbbgondolják.

Konyár - A Föld napja programsorozat évről évre sikeresebb, különösen, ha továbbgondolják.Ismeretterjesztő napot tartottak Konyáron április 22-én. A délelőtt folyamán kerékpártúrát szerveztek Pocsajba a Leányvárhoz. A kis létszámú, de annál lelkesebb csapat a helyszínen rövid túrát tett, majd délután visszakerekezett Konyárra. A kerékpártúrázók „idegenvezetője” Mazsu István volt, a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársa, aki Konyár természeti értékeiről tartott színes előadást.

Lelkes csillagászok

Este Szoboszlai Endre csillagász, ismeretterjesztő újságíró „Ember és világegyetem” című előadása következett, aki mint egykori konyári lakos kis visszatekintéssel, családi történetmeséléssel kezdett. A szakember mostanság több településen is közelebb hozta a csillagokat.

- Égi programokkal töltöttük meg a csillagászat és a föld világnapját. A csillagászat világnapja az áprilisi első negyed holdfázishoz legközelebbi szombat. Ekkorra javasolták a világnapot ajánlók, hogy programokkal vigyük közelebb az emberekhez ezt a szép tudományágat. Április 20-án Debrecenben, a református Nagytemplom előtti téren volt ilyen nagyközönségnek szóló távcsöves bemutató, illetve ugyanekkor a balmazújvárosi Természet Házában, mely egy szép új épület a Debreceni úton. Tóparti fekvésű, így a vetítést kinn a tóparton, az épület falára, szabadtéri körülmények között rendeztük meg, igazán hangulatos volt a békakuruttyolások közepette.

A programban az előadást Baader iskolaplanetáriumi- és távcsöves, valamint lézeres szabadtéri bemutató színesítette. Hasonló esemény volt Konyáron is, bár ott április 22-én, vagyis a Föld Napja tiszteletére rendeztünk ilyen bemutatót - tájékoztatot Szoboszlai Endre, a Magnitúdó Csillagászati Egyesület sajtófelelőse, csillagász-ismeretterjesztő. Szűkebb kozmikus hazánk, a Naprendszer szemlélése mindig izgalmas, az egyes bolygók, azok egymáshoz viszonyított nagysága, jellemzői sokunkat vonzanak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában