Helyi közélet

2013.04.29. 16:13

Idén elmaradt a tavasz

Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg - Kora nyáriasan magas hőmérséklet, száraz, csapadékmentes idő jellemezte második tavaszi hónapunk végét.

Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg - Kora nyáriasan magas hőmérséklet, száraz, csapadékmentes idő jellemezte második tavaszi hónapunk végét.Április utolsó hetében folytatódott az intenzív melegedő tendencia. Időjárásunkat a megelőző 7-10 naphoz hasonlóan többnyire afrikai eredetű száraz, meleg levegő alakította, így a sok napsütés mellett, a nyugodt, száraz időben napról-napra magasabbra emelkedett a hőmérséklet. Már a hét legelején is az átlagot több fokkal meghaladó értékeket mértünk, 26-28-a között pedig kimondottan kora nyári időjárás köszöntött be, nem egy helyen 28 fok körüli csúcsértékkel.

Még csak április van

Jóllehet, a naptár még csak áprilist mutat, országszerte, így Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is általában véve 3-4 nyári nap (25 °C-ot meghaladó csúcshőmérsékletű nap) fordult elő az időszakban. Mivel a felmelegedés nem csupán a bőséges napsugárzás okozta helyi hatások révén, hanem erőteljes délies áramlásnak köszönhetően ment végbe, így éjszaka sem süllyedt mélyre a hőmérő higanyszála. Kezdetben még 5-10, majd a hét vége felé közeledve 10-15 fok körüli hajnali minimumokat mértünk. A csapadékot okozó időjárási frontok elkerülték, vagy csak súrolták térségünket, így jelentős csapadékot a két megyében sehol sem mértünk. A megnövekedett párolgás révén folytatódott a talajok intenzív száradása, ezzel párhuzamosan a belvizes területek csökkenése. A folyamatot a talajfelszín erőteljes felmelegedése is segítette, az 5 cm mélységben mért talajhőmérséklet az időszak legvégére napi átlagban is 15-17 fok köré emelkedett. A lazább, homok textúrájú talajokon azonban ennél magasabb értékek is előfordultak, s különösen e talajok esetében csökkent a magágy, azaz a felső néhány cm-es fellazított réteg vízkészlete a növények számára kritikus érték közelébe. Ezeken a területeken tehát érdemes a friss magvetéseket védeni a kiszáradástól.

Kapnak vizet bőven

A mélyebben gyökerező kultúrák vízellátottsága ugyanakkor még bőséges a korábbi csapadék által feltöltött gyökérzóna vízkészletének köszönhetően, így ezek fejlődéséhez optimálisak az időjárási feltételek. A meleg és csapadékmentes idő ugyancsak kedvezett a gyümölcsfák virágzásának, termékenyülésének, valamint a rügyeken, nyíló virágokon fertőző gombás megbetegedések visszaszorulása révén növényvédelmi szempontból is kedvező hatásúnak mondható.

DE-AGTC Klímaközpont

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában