Helyi közélet

2013.04.09. 20:16

Hullámzó földek, kérdések

Hajdúböszörmény, Pród, Görbeháza - A termőföldek harmadán bizonyosan nem lehet már termésre számítani.

Hajdúböszörmény, Pród, Görbeháza - A termőföldek harmadán bizonyosan nem lehet már termésre számítani.Tanyakerítésig ér a víz Pródon; a 35-ös főút oldalán és a Keleti-főcsatornán túl mintha a Balaton hullámozna. A talaj nem képes több vizet befogadni, becslések szerint több száz hektár vetés és szántó van víz alatt. Láttunk olyan nagygazdát, aki szivattyúval könnyíti a helyzetét, ami viszont a szomszédján nem segít...

Beavatkozás még nem szükséges, ottjártunkkor viszont néhány tanyán már kérdés volt, mi lesz az állatokkal, s persze a házzal, ha a víz átveszi az uralmat, nem sikerül elvezetni.

Mit tehetnek?

Szokatlan évet kezdtünk - mondta Szabó Sándor agrárkamarai elnök. A vis maior esete máris kialakult. Felajánljuk segítségünket, hogyan eresszük le területeinkről a vizet szakszerűen, hogy ne okozzunk kárt? - ezt már a bejárást követő, keddi rendkívüli védelmi bizottsági ülésen kérdezte Hajdúböszörményben.

Aktuális lett a napokban a belvízveszély-elhárítási terv felülvizsgálata, ezért a járáshoz tartozó vezetők, szakemberek megvitatták és koordinálták a feladatokat.

Farkas Zoltán alezredes, a megyei védelmi bizottság titkára leszögezte, a védelmi igazgatás rendszerének akkor van szerepe, ha a szereplők felélték erőiket, a település, a vízügyi igazgatóság nem tud megfelelően védekezni. Ezért fontos tudni, kell-e plusz erő, segítség. Hajdúböszörmény és Hajdúdorog önkormányzata is nemmel válaszolt, egyik településen belterületén sincs elrendelve belvízvédelmi készültség.

A főgyűjtők rendben vannak

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) részéről Hegedűs Ágnes területi felügyelő és Zborai Attila felügyelőségi technikus elmondták, hogy az igazgatóság kezelésébe tartozó főgyűjtő-csatornák rendben üzemelnek, más kérdés, hogy a sokéves átlagot jelentősen meghaladó csapadék hullott, elöntések és vízszintemelkedés figyelhető meg. II. fokú belvízvédelmi készültség érvényes a járást érintő Brassó- és Vidi-érnél. Mindkettő fogadóképes, rendeltetésszerűen működik.

A Keleti-főcsatorna túloldalán valóban vannak problémák, mert a lehullt csapadék jelentős, így értelemszerűen annak haladása is lassabb. A Tivizig szakmai alapú kotrásokat végzett, és a kezelésében lévő főgyűjtő-csatornák állapotát szavatolja - hallhattuk.

Bodnár Lajos, a hajdúböszörményi Béke Agrárszövetkezet elnöke beszámolt arról, hogy mezőgazdasági területeket öntött el a víz; s ha levonul az ár, csak kukoricát vethetnek majd a földbe, így a támogatásoktól is elesnek. Érdeklődött, vajon a külterületek műtárgyai (befogadó csatornák) valóban alkalmasak a víz elvezetésére? Emellett emlékeztetett arra, hogy a ’80-as években a Hortobágy-Kadarcs összekötő csatornára szivattyút telepítettek önerőből. Az utóbbi években, amikor nagy szükség lett volna rá feltűnt, hogy eltűnt, elvitték. Pedig vélhetően a pangó víz 80 százalékát is levezetné. A vízügyi szakemberek megerősítették a szivattyútelep jótékony szerepét, ugyanakkor elmondták, hogy bár megoldást hozna, ismételt létesítéséről már késő beszélni ebben a szezonban, hiszen számtalan engedéllyel jár. A fórumon jelenlévő gazdák ígéretet kaptak arra, hogy az önkormányzat és a katasztrófavédelem munkatársai figyelnek rájuk, illetve folyamatos egyeztetés követi a fórumot.

Az ivóvízbázissal kapcsolatosan dr. Balogh Éva járási tisztifőorvos megnyugtatott, hogy nincs veszélyben az ivóvízbázis, ezidáig ivóvíz-minőséggel kapcsolatos bejelentés nem érkezett.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában