Helyi közélet

2013.04.04. 16:18

Holnap meg kell nyitni a töltést a Hortobágy-Berettyón

Hajdú-Bihar - Megyénkben a Hortobágy-Berettyó mentén a legsúlyosabb a belvízhelyzet.

Hajdú-Bihar - Megyénkben a Hortobágy-Berettyó mentén a legsúlyosabb a belvízhelyzet.Nem kritikus a helyzet - summázta véleményét csütörtökön délelőtt Törjék Károly, a Tivizig műszaki igazgató-helyettese, miközben Bara Sándor igazgató ez alatt kollégáival a mezőtúri árvízkapu bezárását irányította. Erre, mint csütörtöki számunkban is megírtuk, azért volt szükség, hogy a Hármas-Körösön levonuló árhullám miatt, amely már magasabb a becsatlakozó Hortobágy-Berettyó vízszintjénél, nehogy az utóbbiba visszafollyon az előbbiből a víz. Ezzel azonban még nincs vége a védekezésnek, hiszen ebben az esetben is rohamosan emelkedni fog a lezárt Hortobágy-Berettyó szintje, amit kritikus helyzetben egy felsőbb szakasz „megcsapolásával” lehet enyhíteni - folytatta a szakember. Ám - tette hozzá -, amennyiben továbbra is csapadékos lesz az időjárás, erre néhány nap múlva kerülhet sor.

Délutánra kiderült, a helyzet „fokozódott”, ugyanis Mezőtúrról hazatartva Bara Sándor arról számolt be, hogy pénteken reggel lezárják az ágotai vészelzáró művet, felette megnyitják a töltést utat engedve a Hortobágy-Berettyó vízének a Nagyiváni tározóba, amely 40 millió köbméter befogadására alkalmas. Ezzel igyekeznek megelőzni a belvízhelyzet súlyosbodását.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában