Helyi közélet

2013.04.11. 19:42

Harc a belvíz ellen Nyíracsádon

Nyíracsád - Márciusban hó, április elején belvíz okozott fejtörést Nyíracsádon – pályázati segítségre várnak.

Nyíracsád - Márciusban hó, április elején belvíz okozott fejtörést Nyíracsádon – pályázati segítségre várnak.A március végi havazás, valamint az április elején lezúduló szokatlanul nagy mennyiségű eső komoly gondokat okozott belvízfronton a nyírségi településen. Az alacsonyabban fekvő kertek, szántók, ültetvények nagy részén szinte teljesen a víz vette át az uralmat. A település vezetője dr. Nagy János folyamatosan a helyszínen tájékozódott a belvízhelyzetről, majd megtette a szükséges intézkedéseket.

– Az esőzések okozta belvízhelyzet sok helyen azonnali intézkedést igényelt. A szivattyúzás, a szikkasztó árkok ásása csupán tűzoltás, de nem ez a végleges megoldás. Ezért már 2011-ben pályázatot nyújtottunk be, amit első körben sajnos elutasítottak. Önerőből pedig ekkora beruházást nem tud finanszírozni a község.

A hodályig jött a víz

Az április eleji csapadékos időjárás miatt a szántók, kertek mellett mintegy tíz lakóház is veszélybe került Nyíracsádon. Az Ady Endre utcán élő Gyurina Illésné Erzsike néni portáján a kert felől támadt a belvíz, egészen a hátsó udvar feléig merészkedett. A 80-as évei elején járó Erzsike néni szeme könnybe lábad, ahogy mutatja a víz pusztítását. Nem az a legfőbb baj, hogy nem tud lemenni a kertbe, de víz alatt áll a disznóól, a hodályba be se lehet menni, a fáskamrát is elöntötte a víz. Erzsike néni konyhakertje inkább hasonlít kacsaúsztatóra, mintsem veteményesre, pedig a hagyma már kidugta a fejét, szépen sorjázott. A közfoglalkoztatottak nem tudták gépekkel megközelíteni az átázott talajú kertet, ezért kézi erővel vájtak árkot a víznek, s így vezették a kertek alatt elfutó árokba az összegyűlt csapadékvizet.

Vízben áll a ribizli

Tejfel Sándorék utcájában szinte minden kert víz alatt állt. A ribizli ültetvény mintha csak rizsföld lenne, a tyúkok vízben kapirgálnak, a szomszéd kertben meg csak a talajerősítésre szánt trágyacsomók teteje kandikált ki a vízből. A Tejfelék háza előtti árokban hamar tetőzött a víz szintje, majd kilépett a mederből, s utat tört magának az udvar felé. A tulajdonosok már a házat féltették. Az önkormányzat és a helyi vízmű szakemberei siettek segítségükre, s szivattyúzták át az árok vizét a keresztutca nagyobb befogadó képességű árkába.

Dr. Nagy János polgármester tűzoltásnak nevezte a belvíz elleni küzdelmet, az igazi megoldást azonban a pályázati segítség jelentené. - 2011-óta többször bebizonyosodott, sajnos idén is, hogy mennyire nagy szüksége lenne a településnek egy komoly, csapadékvíz elvezetési hálózat kiépítésére, ami hosszú távra biztosítaná a megelőzést – fogalmazott a polgármester, aki optimista a kérdésben, s bizakodik a pályázat mielőbbi sikerében, ami létkérdés lenne a nyíracsádiak számára.

HBN - KZE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában