Helyi közélet

2013.04.11. 17:47

Egyetemek együtt nyertek

Debrecen - Felsőoktatási intézmények közös oktatási terveket készítenek.

Debrecen - Felsőoktatási intézmények közös oktatási terveket készítenek.Három pályázattal mintegy hárommilliárd forintnyi uniós forrást nyert a Debreceni Egyetem. Ebből a következő két évben megújítja szervezetét, működését; bővül a zöldenergia-ipar tudásbázis, élelmiszer-ágazati kutató központ jön létre, és kialakítanak egy új élelmiszer-védjegy hálózatot is. Az utóbbi kettőben több intézmény működik együtt.

A pályázatok szakmai vezetői – dr. Szűcs Edit dékán, rektori biztos, dr. Bács Zoltán gazdasági főigazgató és dr. Jávor András oktatási rektorhelyettes – csütörtökön ismertették a projekteket.

A kiesést is ellensúlyozza

Összefogással, nyertes pályázatokkal igyekszik az egyetem szinten maradni.

Kutatási-, oktatási és szolgáltatási tevékenységük összehangolásával, egy virtuális intézet létrehozásával bővíti zöldenergia-ipar tudásbázisát közösen a következő két évben csaknem 1 milliárd 300 millió forintos pályázati forrásból öt hazai felsőoktatási intézmény: a Debreceni Egyetem, a Károly Róbert Főiskola, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem. Így foglalható össze nagyon röviden az egyik nyertes pályázat tartalma.

Az összefogással más témakörben is sikert értek el: minőségileg új együttműködést hoz létre a magyar felsőoktatás élelmiszer-ágazati és az ahhoz szorosan kapcsolódó tudományok területén négy hazai felsőoktatási intézmény. A DE, a Szegedi Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Főiskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem az elkövetkező két évben pályázati forrásból tananyagok kidolgozásával összehangolja oktatási, képzési tevékenységét, közös élelmiszer-ágazati kutató központot hoz létre, és egy kialakítanak egy új, egyetemi minősítésnek tekinthető élelmiszer-védjegy hálózatot is. A pályázat lehetőséget teremt az élelmiszer-biztonság és gasztronómia területén folytatott képzés és kutatás összehangolt fejlesztésére. Bővülnek az intézményi szolgáltatások olyan területeken is hasznosulnak, mint például a szakképzés és felnőttképzés, a vállalkozásfejlesztés, és az iparági kutatás-fejlesztés-innováció.

A versenyelőnyért

Ugyancsak nagy jelentőségű a projekt, amellyel megújítja szervezetét, működési folyamatait, szolgáltatásszervezését a Debreceni Egyetem, hogy a jelenleginél költséghatékonyabban és magasabb minőségben működtethető, fenntartható intézménnyé váljon. A változások várhatóan ellensúlyozzák majd a hallgató létszám csökkenése miatti bevételkiesést, egyben versenyelőnyt biztosítanak mind a hazai, mind a nemzetközi porondon – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában