Helyi közélet

2013.04.09. 15:51

Dr. Fülesdi Béla lett az új Centrumelnök

Debrecen - A DEOEC-en kedden dékánt is választottak, a szavazatok több mint 60 százalékát dr. Mátyus László kapta.

Debrecen - A DEOEC-en kedden dékánt is választottak, a szavazatok több mint 60 százalékát dr. Mátyus László kapta.123 igen szavazattal (két nem és egy tartózkodás mellett) prof. dr. Fülesdi Bélát választotta meg kedden a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum elnökének az intézmény tanácsa. Megbízatása 4 évre szól. Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék vezetője e posztot július 1-jétől veszi át elődjétől, prof. dr. Paragh Györgytől, aki a maximálisan kitölthető két cikluson, azaz 8 éven keresztül vezette a DEOEC-et. A választáson a korábban centrumelnök-helyettesi pozíciót betöltő Fülesdi Béla egyedüli jelöltként indult.

Szintén kedden szavaztak a DEOEC Általános Orvostudományi Karának dékánjáról is. A két jelölt közül prof. dr. Mátyus László a voksok több mint hatvan százalékát megszerezve utasította maga mögé prof. dr. Kiss Csongort. Mátyus László, a Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet Biomatematikai Tanszékének vezetője július 1-től tölti be tisztségét, megbízatása 4 évre szól. Az új dékán Csernoch László professzort váltja, aki két dékáni periódust követően távozik a Kar éléről.

HBN


Prof. dr. Fülesdi Béla, centrumelnök

„Fülesdi professzor teljes életpályája a DOTE - DE OEC-hez kötődik. 1988-ban kapta meg orvosi diplomáját, majd neurológus, valamint aneszteziológus és intenzív terápiás szakvizsgákat tett. Egyetemi doktori fokozatát 1999-ben, MTA doktori címét 2005-ben szerezte meg, és 2006-ban egyetemi tanárrá nevezték ki. Úttörő szerepe volt az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék megalakításában, amelynek 2003-tól tanszékvezetője lett. 2010-től részt vállal a DE OEC vezetésében, klinikai centrumelnök-helyettesként koordinálja a betegellátással kapcsolatos valamennyi feladatot. 2011-től az újjászervezett, 60 tagozatból álló Egészségügyi Szakmai Kollégium elnökeként is a betegellátás javításán fáradozik. Amsterdamban, Bécsben, Toulouse-ban és Cambridge-ben szerzett nemzetközi tapasztalatokat. Számos hazai és nemzetközi szakmai társaság tagja. 129 tudományos közleménye jelent meg rangos nemzetközi folyóiratokban, 6 könyv és könyvfejezet szerzője. Tudományos irányításával 6-an szereztek PhD fokozatot.

»Mindig nagy tisztelettel szemléltem, és az évtizedek során magamévá tettem azt a kálvinista szellemet, amely hajtóerőként azért ösztönöz új tudás megszerzésére, hogy aztán azt itthon, Debrecen város és szellemi vonzáskörzete számára kamatoztassam. Ha egy mondatban kellene összefoglalni a pályázati motivációmat ennek szellemében, az úgy szól, hogy itt szeretném megvalósítani a betegellátás, orvos- és egészségtudományi képzés és kutatás olyan központját, amelynek meghatározó hazai és nemzetközi kisugárzása van« – vallotta Fülesdi professzor.”              

Forrás: DEOEC

 

 


Prof. dr. Mátyus László, dékán

„Mátyus László professzor a Debreceni Orvostudományi Egyetemen 1980-ban kapta meg az általános orvosi diplomát, majd klinikai laboratóriumi vizsgálatok szakorvos képesítést szerzett. 1980 óta dolgozik a Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetben 1993-ban biológiai tudomány kandidátusa, 2005-ben MTA doktora címet szerzett. 2007-ben nevezték ki egyetemi tanárrá, 2010–től tanszékvezető. Számos külföldi tanulmányúton vett részt, többek között a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen, San Francisco-ban a Kaliforniai Egyetemen. Több hazai és nemzetközi tudományos társaság vezetőségi tagja: a Magyar Biofizikai Társaság alelnöke, az Európai Biofizikai Társaság elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlési doktor képviselője. Tudományos eredményeiről 61 közleményben és könyvfejezetben számolt be. Irányításával számos pályamunka és PhD dolgozat született. Sokoldalúságát mutatja, hogy tevékenykedett a Tudományos Diákköri Tanács valamint a Doktori Tanács titkáraként, ellátta az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettesi feladatait. 2005 – 2009 között a GND Regionális Egyetemi Tudásközpont, valamint a Tudás- és Technológia Transzfer Iroda igazgatója.

»Mint minden eddigi megbízatásomat, ezt is szolgálatnak tekintem, és kellő alázatot tanúsítok a feladat iránt. Munkaidőm jelentős részét kívánom a dékáni feladatok minél magasabb színvonalú elvégzésére fordítani. Hiszek a kollektív bölcsesség, és az egyéni felelősség erejében. Vezetői tevékenységemet a vélemények alapos megismerése révén szeretném végezni. Arra fogok törekedni, hogy minden tevékenység átlátható, számon kérhető, körültekintően kialakított szabályok szerint történjen. A Hallgatói Önkormányzattal szoros együttműködést akarok kiépíteni és fenntartani. Számos területet eddig is nagy felelősséggel, körültekintéssel irányítottak. Munkájukra számítok« – mondta el a megválasztott dékán.”             

Forrás: DEOEC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában