Helyi közélet

2013.04.29. 15:09

"Bagóznak ezek a trafikosra!"

Debrecen - A tulajdonos a város egyik legrégebbi trafikjából valósággal menekülne már nyugdíjba.

Debrecen - A tulajdonos a város egyik legrégebbi trafikjából valósággal menekülne már nyugdíjba.Trafikmutyik” címmel egyre-másra bukkannak fel az internetes portálokon olyan történetek, amelyek az úgynevezett „csókosok” pályázati sikeréről szólnak. Megyénkben is van olyan kistelepülési vezető, akinek a felesége immár újdonsült nemzeti dohányboltosnak mondhatja magát, de hasonló szerencse érte a megyeszékhelyen egy volt fideszes politikus családtagjait, valamint a városi, illetve megyei intézményeknek szolgáltató egyik ismert vállalkozót is. A Napló által megkérdezett trafikosok szerint az önmagában nem lenne probléma, hogy egy-egy ismert ember valakije is lehetőséghez jutott, ha egyébként megfelelt a kiírásnak, az viszont a veszteseknél kiverte a biztosítékot, hogy az állam az eredményhirdetést követően, a nyertesek kilétének ismeretében szándékozik javítani a dohányüzlet jövedelmezőségén. Nem is akármilyen mértékben, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentése szerint a cigaretta 3-4 százalékos árrését 12 százalékra javasolják emelni. Többen úgy fogalmaztak, hogy ekkora árrés mellett bizony a fejük se fájna…

Amikor először elolvastam a nemzeti dohányboltok üzemeltetésére kiírt pályázat szövegét, az volt az első gondolatom, hogy kínlódjon vele az, akinek két anyja van. Aztán a törzsvásárlóink biztatására mégis nekifutottunk, de nem nyertünk - osztotta meg velünk vesszőfutásuk történetét az egyik belvárosi dohány- és ajándékbolt tulajdonosa. Azt mondja, hiába vannak benne ők is 18 éve a szakmában, például a cigaretta-árrés utólagos emelésére vonatkozó bennfentes információk hozzájuk nem értek el. - Maradunk ajándékbolt, de egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy dohányáru nélkül is talpon maradhatunk - mondta a neve elhallgatását kérő vállalkozó.

Gyors fejszámolás

Ádány László, aki a családjával a Darabos utca 19. alatt, a Csokonai Házban működtet dohányboltot és kávézót immár 23 éve, egy pillanatig sem kételkedett a pályázatuk sikerében. - Ezt csináltuk világ életünkben, a feltételek nálunk rendelkezésre állnak, ezért mindig azzal biztattam a feleségemet és a gyerekeket, hogy ha mi nem nyerünk, akkor ki... - mondta a családfő, hozzátéve, hogy 3-4 százalékos árrés mellett csak a cigiből soha nem lehetett megélni. Állítása igazolására gyors fejszámolásba kezd: pillanatok alatt eljut odáig, hogy 10 millió forintos havi forgalomhoz hárompercenként kellene bejönni a boltba egy-egy vevőnek, és 2 ezer forintért cigit venni. - Ez persze fizikai képtelenség, ezért mi a pályázatunkban más termékek, illetve dohányáruk forgalmazásával is kalkuláltunk - fogalmazott Ádány László, akinek az optimizmusát nem osztja Meszlényiné Tódor Ildikó, aki a mentőállomás mellett Debrecen egyik legrégebbi trafikját üzemelteti.

12 százaléknál járnak

Most mondta be a rádió, hogy Orbán Viktor már 12 százalékos árrést javasolt a pályázaton nyertes dohányboltosoknak. Drága Uram! Ha én az elmúlt években 12 százalékos árréssel dolgozhattam volna, nem kellett volna másfél millió hitelt azért felvennem, hogy a tb-tartozásomat kifizethessem. Ez volt ugyanis a feltétele annak, hogy augusztus végén (amikor meglesz a 40 év munkaviszonyom), elmenekülhessek nyugdíjba. Havi 53 ezer forintért, amiből persze megint csak képtelen leszek megélni. Bagóznak ezek a trafikosra!

Petneházi Attila


Trafiknyertesek névsora Debrecenben (zárójelben az elnyert trafikok száma)

Balázs Anna, Balázs József, Balázs Józsefné, Baloghné Ujvári Andrea, Bán Orsolya Judit, Bednár Noémi, Bodogán Ferenc (3), Buka Helga Katalin, Császár Tamás, Császár Zoltánné (2), Csuhai János, Czibla Sándorné Orosz Mónika Beáta, Debreceni Magdolna (2), Deczki Lajos (2), Dévai Vivien, Dr. Katona Nóra, Dr. Sásdiné Szücs Judit (2), dr. Zádor Csabáné (2), Fábián Gábor, Fácska Krisztián, Farkasné Galla Anikó, Fedora–Szőke Katalin Erzsébet (3), Fórián Józsefné, Galoff Robin, Gulácsiné Kovács Ágnes (2), Horváth Fanni (2), Jére Csaba, Katona-Kovács Beáta Zsuzsa, Katonáné Pór Margit, Kicska Anita, Kiss Dóra, Kiss Lászlóné, Kovács Lajos, Kulcsár András, Kulcsár Kinga, Lengyel Pál, Lisztes Tiborné, Lőrinczné Kucsma Enikő Beáta, Máté Erzsébet, Máthé Attila Gyula, Mérész Ferenc, Metercsik Helga, Miklósvölgyiné Nagy Zsuzsa Éva, Mogyorós János, Molnár Miklósné, Nagy Péter (2), Papp György, Papp Zoltán (2), Pataki Attila, Sági József Jenő, Sápiné Teleki Mária (2), Sásdi Hanna Barbara, Schwarczné Braun Beáta, Simon Imréné, Somogyiné Kicska Adrienn, Szabó Gábor, Szabó Lajos, Szabó Zoltánné, Szalayné Cseresznye Judit, Szegő Leventéné, Szöllősy Janka, Szöllősy Zsanett (2), Szombathy Gabriella, Szombathy Imre Szabolcsné, Tajti László Attila, Tamaga Antal (3), Terdik János, Tomori Dalma, Tóth Csaba, Trenyisán Emil (2), Túri Anna (3), Verdó Brigitta (2), Vincze Róbert József (3), Vincze Zsolt (3), Vona Pálné, Wladimir János Ruszlán, Zádorné Láng Éva, Zsupos Attila (2)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában