Helyi közélet

2013.03.09. 14:51

Óceánia kincsei - Bíró Lajos kiállítása

Debrecen - Kauri és nagyító címmel látható Bíró Lajos óceániai ékszereinek kiállítása a debreceni Déri Múzeumban. Szombaton tárlatvezetés kísérte a gyűjteményt.

Debrecen - Kauri és nagyító címmel látható Bíró Lajos óceániai ékszereinek kiállítása a debreceni Déri Múzeumban. Szombaton tárlatvezetés kísérte a gyűjteményt.A kiállítás a Csendes-óceán egy kevésbé ismert részére, a mai Új-Guinea területére kalauzolja el a látogatót. A tárlat nem csupán Bíró Lajos izgalmas útját mutatja be, hanem személyiségét, gyűjtési elképzeléseit és módszereit is érzékelteti - a korabeli tudományos elképzelések tükrében.

A kiállítás a Bíró által gyűjtött ékszerek, valamint a gyűjtő igényes jegyzetei alapján a tárgyak társadalmi összefüggéseire világít rá. Bemutatja, a tárgyak hogyan fejezhetik ki viselője társadalmi, gazdasági helyzetét, életkorát, miként lehetnek mindennapi vagy mágikus funkciói, miközben utalnak a készítője és használója személyes ízlésére, sőt, még a helyi divatra is.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában