Helyi közélet

2013.03.09. 16:35

Nem mindig a vese a „ludas”

Debrecen - A lábba sugárzó derékfájdalom, sőt az ödéma kialakulása sem mindig a vesétől ered.

Debrecen - A lábba sugárzó derékfájdalom, sőt az ödéma kialakulása sem mindig a vesétől ered.Évekkel ezelőtt jóindulatú daganat miatt eltávolították a baloldali mellékveséjét olvasónknak, aki az elmúlt napokban ingadozó vérnyomással és fél oldali ödémával küszködött. - Olyan érzés, mintha egy meleg vizes ruhát terítettek volna a fél oldalamra a derekamtól a fenekemig - mondta.

- Mindenképpen javaslok egy hasi ultrahangot, hogy kizárjuk a vese megbetegedését, de az elmondott tünetek alapján - végtagba sugárzó fájdalom, zsibbadás - inkább porckorong sérvre utalnak. Amennyiben a vesékkel minden rendben, akkor érdemes lesz felkeresni egy reumatológust - tanácsolta olvasónknak prof. dr. Balla József.

Éjszakai vizelés

- Éjszakánként arra ébredek, hogy begörcsöl a lábikrám és csak akkor múlik el, ha elmegyek pisilni. Vajon a vesémmel van a gond? - kérdezte olvasónk. - Ennek hátterében nagy valószínűséggel inkább vénás keringési zavar áll, de persze előfordulhat, hogy a szív betegsége mellett a vesével is gond van. Ugyanis ha az egyik oldalon kisebb a vese, az okozhat magas vérnyomást, ezáltal keringési panaszokat. De a gyakori vizeletürítés akár nőgyógyászati jellegű megbetegedésre is utalhat, mindenképp érdemes kivizsgáltatni. A háziorvos egy laborvizsgálattal meg tudja nézni, hogy megfelelő-e a vesefunkciója, a kardiológus pedig szívultrahang segítségével deríthet fényt arra, ha esetleg a szívével van probléma - javasolta a szakember.

HBN-FÁ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában