Helyi közélet

2013.03.25. 13:37

Nem éri meg illegális hússal piacolni

Hajdú-Bihar - Tudatos vásárlói magatartással a kereskedelem bármely szegmensében meg lehet találni a hazai előállítóktól származó termékeket.

Hajdú-Bihar - Tudatos vásárlói magatartással a kereskedelem bármely szegmensében meg lehet találni a hazai előállítóktól származó termékeket.Amennyiben nincs a családban jószágot tartó ismerős, és „háztól” sem sikerül vásárolni szintén ismerős kistermelőtől, akiről tudjuk, hogyan tartja-vágja állatait, emellett ódzkodunk a hipermarketekből húst beszerezni a közelmúltbeli hamisítási ügyek miatt; maradnak megyénk termelői piacai, amelyek kedvelt, szinte családias, biztonságosnak gondolt bevásárló helyek.

Ott vajon milyen mélységben ellenőrzött az élelmiszer? - vetették fel a kérdést olvasóink. Teljes biztonsággal állíthatjuk, hogy tudunk megbízható eredetű húsfélét vásárolni megyénk piacain?

Kérdéseinkkel elsőként a fogyasztóvédelmi hatóságot kerestük, de jó ideje az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság az illetékes, így dr. Tischler István megyei főállatorvos felelt azokra.

- A helyi, valamint termelői piacokon állati eredetű alap, vagy feldolgozott élelmiszereket, így húskészítményeket is kizárólag kistermelő, vagy termék szakbolt forgalmazhat. Baromfi- és nyúlhús kivételével friss húst nem árulhatnak. Az élelmiszert előállító gazdaság rendszeres hatósági állatorvosi felügyelet és ellenőrzés alatt működik. A kistermelő a járási állategészségügyi és élelmiszerellenőrző hivatalnál regisztrációval rendelkezik, mely tartalmazza az általa előállítható termékek körét. Termékei hatósági állatorvosi igazolással kell rendelkezzenek, melyet évente köteles megújíttatni – emelte ki a főállatorvos.

Meddig ellenőriz?

Előfordulhat, hogy egy sertéstartással foglalkozó kistermelő - húsvét közeledtével - a kínálatát szeretné bárányhússal bővíteni. Dr. Tischler Istvánt arról kérdeztük, az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság hatásköre-e visszamenni a forgalmazótól az importőrig, gyártóig, hogy biztonságosan vásárolhassunk?

- A kistermelőkre vonatkozó rendelet (52/2010 (IV.30.) FVM rendelet) egyértelműen fogalmaz, hiszen csak a kistermelő saját állományából származó állat vágásából készíthet húskészítményt. Ebből következik, hogy a bárány esetében is annak vagy a kistermelő gazdaságában kell születnie, vagy növendék esetében legalább a vágást megelőző 3 hónapban a saját gazdaságában kell azt tartania. A saját termékek vonatkozásában nélkülözhetetlen az egyszerűsített "gyártmánylap", az alapanyagok eredetét hitelt érdemlően bizonyító nyomon követési dokumentáció, mely valamennyi információt tartalmazza - hangsúlyozta a szakember.

Hazánk húspiacán a termékek 30-40 százaléka ismeretlen eredetű - hallhatjuk az országos hírekben. Nyilvánvaló, hogy minden árusnak "lepapírozott" termékekkel szabadna piacra állnia, de biztosan van olyan, aki "pult alól" is árul. Kaptak-e, kapnak-e rendszeresen efféle jelzést? - érdeklődtünk, de azt a megnyugtató választ kaptuk, hogy a megyei ellenőrzések tapasztalták, hogy az utóbbi 10 évben az illegálisan forgalmazott hús és húsból készült termékek aránya a töredékére csökkent.

- Ennek oka a kockázatbecslésen alapuló ellenőrzési rendszer hatékonysága mellett lehet az a tény is, hogy megyénkben fennmaradt az állattartási kedv, amelyhez magas állatlétszám, megfelelő megyei feldolgozó kapacitás társul. A telített piacon kialakult versenyhelyzet miatt nem éri meg a megszerzett pozíciót illegális eredetű áru feldolgozásával- forgalmazásával kockáztatni - jelentette ki Tischler István. Hozzátette, rendszeresek a hatóság ellenőrzései, márciusban a tavaszi ünnepkörhöz tartozó termékek élveznek elsőbbséget.

HBN-BB


Saját döntésünk is

Tudatos vásárlói magatartással a kereskedelem bármely szegmensében meg lehet találni a hazai előállítóktól származó termékeket. A főállatorvos azt javasolja, hogy érdemes egy pillantást venni a hús csomagolására, amennyiben nagyáruházban vásárolunk. Viszont ha termelői piacon járunk, a rendszeresen ellenőrzött, arcról ismert árusok vélhetően nem kockáztatják pozíciójukat hamisítással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában