Helyi közélet

2013.03.06. 10:51

M4 – azért történik valami

Debrecen, Budapest - A jogerős környezetvédelmi engedélyt megszerezték, folyamatban van a területszerzés.

Debrecen, Budapest - A jogerős környezetvédelmi engedélyt megszerezték, folyamatban van a területszerzés.A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) hivatalos közleménye szerint az M4-es megyét érintő szakaszának kivitelezése akkor kezdődhet meg, ha erre a forrás rendelkezésre áll. Várhatóan a következő uniós költségvetési ciklusban kezdődhet meg a Püspökladány és Berettyóújfalu között útszakasz építése. A várható nyomvonal Püspökladány, Kaba, Tetétlen, Földes és Berettyóújfalu települések érintésével kapcsolódik az M4 Berettyóújfalu-országhatár közötti szakaszhoz.

− A III. programciklusban, valamint az Új Széchenyi Tervben is szereplő szakasz eddig vizsgált nyomvonalai nem kapták meg a környezetvédelmi engedélyt, amely megszerzésére jelenleg már csak a meglévő 42. sz. főúttól északabbra fekvő nyomvonalak  pályázhatnak. A szakasz jóváhagyott megvalósíthatósági tanulmánnyal rendelkezik − tudtuk meg Loppert Dánieltől, a NIF kommunikációs vezetőjétől.

Az M4-es Berettyóújfalu-Nagykereki (román országhatár) közötti szakaszának kivitelezésével a Transzeurópai Közlekedési Hálózat (TEN-T) részeként a Balti-tengert a Fekete-tengerrel összekötő gyorsforgalmi úthálózat egy újabb fontos eleme készül majd el. Az M4-es ezen szakaszán keresztül kapcsolódik majd az Erdélyi Autópálya a magyarországi gyorsforgalmi úthálózathoz. A tervezett útszakasz hossza 32 kilométer, Berettyóújfalu, Derecske, Szentpéterszeg, Gáborján, Hencida, Váncsod, Bojt és Nagykereki településeket érinti.

− A települések rendezési terveinek módosítása megtörtént, a módosított tervek hatályosak. Az örökségvédelmi és a környezeti hatástanulmány és a megvalósíthatósági tanulmány elkészült, a jogerős környezetvédelmi engedély is megvan, és folyamatban van a területek kiváltása − mondta Loppert Dániel.

Közben  Fegyvernek-Püspökladány közötti szakaszon folyik az előkészítési munka az építési engedély megszerzéséig. Folyamatban van közbeszerzési eljárás előkészítése a szakasz Környezeti Hatástanulmányának, Engedélyezési tervének elkészítésére vonatkozó tervezési szerződés megkötésére. A hirdetmény megjelenése március végén várható.

HBN-KER

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában