Helyi közélet

2013.03.20. 12:15

Jegyzet: Kétélű fegyver

<em>Matolcsy György unortodox gazdasági miniszter jegybankelnöki kinevezése nem az első alkalom, amikor a politika egy kormánytagot delegál a Magyar Nemzeti Bank elnöki székébe.</em> <strong>Petneházi Attila jegyzete</strong>.

Matolcsy György unortodox gazdasági miniszter jegybankelnöki kinevezése nem az első alkalom, amikor a politika egy kormánytagot delegál a Magyar Nemzeti Bank elnöki székébe. Petneházi Attila jegyzete. Legutóbb Járai Zsigmond pénzügyminisztert érte ez a megtiszteltetés. Talán vannak még, akik emlékeznek rá; a miniszterelnököt akkor is Orbán Viktornak hívták. Noha Matolcsynál megosztóbb személyiséget régóta nem termelt ki a magyar gazdaságpolitika, a "végítélet" kimondása előtt talán célszerű megvárni MNB-elnöki regnálása első néhány intézkedését.

Például azt, hogy miként viszonyul a forint árfolyamának gyengítéshez, ami legalábbis kétélű fegyver. Az elmúlt hónapokban megfigyelhető volt, hogy a gazdaságpolitika a korábbi évekre jellemző átlagos árfolyamhoz képest egy gyengébb szintet támogat. Magyarországot tekintve a gazdaság szempontjából húzóerőt jelentő külkereskedelemnek nyilván kedvez a gyengébb árfolyam. Figyelembe kell azonban venni a hazai sajátosságokat is, hiszen a forint gyengítése (az árfolyam napok óta 300 forint fölött van) növeli a devizaadósságunkat, és a devizahitelek miatt a háztartások jelentős részére is további terheket ró. Kíváncsi vagyok, Matolcsy vajon melyik ujját harapja?!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában