Helyi közélet

2013.03.10. 11:36

A túlzott fájdalomcsillapító-fogyasztás káros a vesékre

Debrecen - Analgetikum szindrómának nevezik a gyógyszerek okozta vesekárosodást.

Debrecen - Analgetikum szindrómának nevezik a gyógyszerek okozta vesekárosodást.Egyik olvasónk kétoldali bokaödémára panaszkodott - ez önmagában még nem biztos, hogy a vesebetegség jele, ezt ugyanis a szív megbetegedése is okozhatja. A beszélgetés során azonban kiderült, hogy már túl van egy mélyvénás trombózison, s ilyen esetekben általában csak az egyik láb vizesedése szokott jelentkezni. A hölgy ezen túl elmondta, hogy elég sok fájdalomcsillapítót szed, mivel reumatoid artitiszben is szenved, s a vérnyomása is magas. Prof. dr. Balla József mindenek előtt alapos kivizsgálást javasolt, vérvétellel, s ha szükséges hasi ultrahanggal. Hangsúlyozta, a tünetek alapján nem biztos, hogy csak vesebetegség állhat a hátterében, kitért viszont arra, hogy a túlzott fájdalomcsillapító fogyasztása sajnos hosszútávon jelentős vesekárosodást okozhat.

- Nem minden fájdalomcsillapító károsítja azonban a veséket ilyen mértékben, ezzel kapcsolatban - mivel az újságba a gyógyszerek nevét nem lehet leírni - érdemes a háziorvossal konzultálni, aki tudja, hogy milyen tablettákat javasoljon a betegnek - mondta a szakember. Megjegyezte, a vesekárosodás mellett a túlzott fájdalomcsillapító fogyasztás (s itt nem heti 1-2 szemre kell gondolni, hanem annál lényegesen nagyobb mennyiségre) a vese rosszindulatú daganatainak esélyét is növeli, felgyorsíthatja az érelmeszesedést, de a húgyúti rákos megbetegedések hátterében is állhat.

HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában