Helyi közélet

2013.02.13. 13:23

Az egészséges táplálkozás lényege a változatosság

Debrecen - Nemcsak az a fontos, hogy sokáig élj, hanem egészségesen is! – tartja a mondás.

Debrecen - Nemcsak az a fontos, hogy sokáig élj, hanem egészségesen is! – tartja a mondás.Rengetegszer találkozhatunk különböző magazinokban a megfelelő táplálkozással, s ember legyen a talpán, aki kiigazodik a tanácsok útvesztőjében. Az egészséges táplálkozás lényegét sokan, sokféleképpen próbálták már meg összefoglalni, hol jól, hol rosszul – kezdte a tájékoztatást Horváth Magdolna, a debreceni Cutler Gym személyi edzője.

Előnyben a párolás

A mai étkezési alapanyagaink már nem biztosítják 100%-osan szervezetünk számára a kiegyensúlyozott étkezést. Ezért, hogy pótoljuk a szervezetünk számára szükséges anyagokat táplálékkiegészítőket használhatunk. A táplálkozás lényege a változatosság, ezért fogyasszunk rendszeresen zöldségféléket, gyümölcsöket, főzelékféléket. Ezek többsége energiaszegény, ezért ha nyers állapotban fogyasztjuk őket, illetve nem használunk különböző zsiradékokat, liszttel, zsemlemorzsával történő dúsítást, megőrizhetjük ideális testtömegünket. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben, fedett cserépedényben sütést, a zsiradékban sütéssel szemben. Ételeinket készítsük kevés sóval. Szervezetünk számára értékes források a fehérjék, ilyenek a sovány húsok és húskészítmények, sovány tej és tejtermékek, valamint a tojás illetve a szója.

Óvatosan az édességgel

Változatos, egészséges táplálkozásunk fontos elemei a burgonya és a különböző gabonafélék, azonban ügyelni kell ezek elkészítésére is. A kenyerek és péksütemények közül a teljes kiőrlésű lisztből készült változatok értékesek, hisz a bennük lévő rostok serkentik a bélműködést. Csak étkezések befejező fogásaként, hetente egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket. Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet, nyírfacukrot. Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen szerepe van a víznek, biztosítja a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, segít a tápanyagok oldásában, szállításában, felszívódásában.

Bár tudom, hogy rohanó világunkban egyszerűbb kész, illetve gyorséttermi ételeket választani, azért gondoljuk végig, mi jó nekünk és szervezetünknek – fogalmazott Horváth Magdolna.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában