Helyi közélet

2013.02.09. 10:34

A napló vendége Szűcs Gyula, a Hunép Zrt. elnök-vezérigazgatója

Debrecen - A feladat szakmai értelemben vett jelentős részével korábban már találkoztak, hasonló nagyságrendben építkeztek, ezért nem fordulhat elő, hogy megakad a projekt - mondta a debreceni stadiont építő Hunép Zrt. vezérigazgatója, Szűcs Gyula, aki pénteken volt a Napló vendége.

Debrecen - A feladat szakmai értelemben vett jelentős részével korábban már találkoztak, hasonló nagyságrendben építkeztek, ezért nem fordulhat elő, hogy megakad a projekt - mondta a debreceni stadiont építő Hunép Zrt. vezérigazgatója, Szűcs Gyula, aki pénteken volt a Napló vendége.Interjú Szűcs Gyulával, a Hunép Zrt. elnök-vezérigazgatójával.

 

A bizonyíték maga a cég

A cívisváros új sportkomplexumának építése várhatóan ezres nagyságrendben teremt munkahelyeket, lesz olyan időszak, amikor egyszerre közel ötszázan dolgoznak majd a területén. Az építő konzorcium részéről Szűcs Gyula, a Hunép Zrt. vezérigazgatója reagált kérdésekre, kétségekre szerkesztőségünkben.

 

A "Hajrá Debrecen!" konzorcium nagyon szoros határidőre, mindösze 15 hónapra vállalta a Nagyerdei Stadion rekonstrukcióját, mi a garancia arra, hogy a stadionprojekt nem küzd majd kínos szituációkkal (körbetartozások, jogi viták, kényszerleállás)?

Szűcs Gyula: Erre a legnagyobb biztosíték maga a vállalkozó konzorcium: a Hunép 62 éve dolgozik debreceni telephellyel a régióban, az Épker több, mint 20 éve van a szakmában - itt szeretnénk a továbbiakban is dolgozni. Nem fejetlenül vágunk a projektbe, kockázatelemzést végeztünk, amely során 3-4 pontot meghatároztunk, amikre kiemelten figyelünk. Az előgyártott vasbeton-szerkezetek elkészítésével az ASA Építőipari Kft-t bíztuk meg, akik több stadion építésében vettek részt a labdarúgó EB számára. Az acéltető-szerkezet talán az egyik legbonyolultabb eleme az építkezésnek, amelynek megvalósítására  több vállalkozással (helyivel is) szerződést kívánunk kötni. A sors úgy hozta, hogy a stadionokhoz szükséges membrántetőt Európában az utóbbi 6-8 évben egy győri telephelyű cég készíti, akikkel szintén leszerződünk februárban.   

 

A Hunép Zrt.-nek és az Épker Service Zrt.-nek is vannak komoly referenciái, de az UEFA előírásainak megfelelő labdarúgó arénát még egyik cég sem épített. Felmérték, hogy képesek-e megvalósítani?

Szűcs Gyula: A feladat szakmai értelemben vett jelentős részével korábban már találkoztunk, hasonló nagyságrendben (például egészségügyi projekt kapcsán) építkeztünk. Talán az újdonság a média számára megfelelő közvetítőrész, valamint a sporttechnológia lesz a stadionban. Természetesen mérnökeink mind az interneten, mind elkészült stadionokban - így a kolozsváriban - tájékozódtak. A tervezők pedig szakmailag felkészültek és átgondoltan készítették el az eddig átadott terveket.

 

Két hét alatt gyakorlatilag elbontották a régi stadiont, mi következik most? Melyek lesznek az építkezés leglátványosabb stádiumai?

Szűcs Gyula: A következő másfél hónap a földmunkáké és az alépítményi szerkezetek elkészítéséé, április első napjaiban kezdődhet a vasbeton elemek helyszíni szerelése. Talán a leglátványosabb pillanatok július végére várhatóak, amikor három szakterület egy időben dolgozik, a tartószerkezet fogadja az acél elemeket, és formát ölt a stadion.

 

Nehezíti a kivitelezők dolgát, hogy az építési terület közvetlen környezete Natura 2000-es védett terület, maga a Nagyerdő. Ez milyen plusz feladatokat és költségeket ró a kivitelezőkre?

Szűcs Gyula: Felkészült szakembereket vontunk be a szükséges fenntarthatósági tanulmány elkészítésébe. Alaposan körbejártuk a témát, és igen, előfordulhat, hogy kompromisszumokat kell kötnünk, mert azt a környezetet őrizni kell, nem lehet a stadionépítés áldozata. 

 

A stadion-rekonstrukció részeként a csónakázótó és környékének az átépítése is megtörténik. Mikor kezdődnek a munkák?

Szűcs Gyula: A csónakázótó nem része a mi programunknak. Lesz viszont a stadion körül egy úgynevezett lebegő járda, ami 5-6 méteres magasságban határolja az épületet, kedvenc helyévé válhat majd a kerékpározóknak, sétálóknak, miközben a felújított parkra néz. A stadion érdekessége még, hogy tartalmaz kereskedelmi felületet, konferenciaközpontot; vendéglátásra kialakított helyet, valamint az északi kapunál egy részben fedett terület alkalmas lesz különféle rendezvények megszervezésére.     

 

Logisztikai értelemben sem akármilyen kihívás egy ilyen beruházás... Végiggondolták?

Szűcs Gyula: Valóban, hiszen lesznek 24 méteres feszített vasbeton pillérek, 38 méteres acél tartók. Az elemek egy része Apafáig vasúton érkezik, onnan trailerrel tovább, és a 47-es úton is várunk szállítmányt. Már láttam a jóváhagyott útvonal térképét. Úgy érzem, a régi stadion bontása is rendben ment, igyekeztünk körültekintően dolgozni. A környéken élők számára türelmet igényel ez a év, cserébe azonban egy kellemes környezet fogadja őket jövőre.

 

Számokban

Több mint 28 ezer négyzetméter megépítendő terület

6100 köbméter vasbeton szerkezet

36985 négyzetméter vasbeton lelátó elem és falazott szerkezet

17814 négyzetméter membrán tetőszerkezet

14 lift

2 mozgólépcső

43769 négyzetméter park

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában