Helyi közélet

2013.01.07. 15:59

Pavilonok: változás kell Debrecenben!

Debrecen - Vagy környezetbe illőre formálják, vagy nem maradhatnak.

Debrecen - Vagy környezetbe illőre formálják, vagy nem maradhatnak.A debreceni városkép egy elavult darabjától vettek búcsút azok, akik végignézték hétfőn reggel, ahogyan a zöldségesbódét lebontják a Dózsa György-Ibolya utca kereszteződésében. Az 1974-ben odakerült „bódé” mellett lángost és virágot is árultak ugyanolyan „dobozban”, ám azokat már korábban elvitték, és a közmű-csatlakozások helyét is rendbetették. Az egyik tulajdonos a helyszínen elmondta, hogy nem tudta vállalni az elvárt felújítás költségét, ezért döntött a bontásról - amelynek költségét szintén ő állja.

Nem szívesen engedik

Néhány éve a műemléki védettségű temető kapujánál található árusítóhelyek kaptak utolsó felszólítást: vagy környezetbe illőre formálják azokat, vagy nem kapnak további fennmaradási engedélyt; majd a Külső-vásártéren állókat érte el a végzet, mert azon túl, hogy lepusztult állapotban voltak, még a forgalmat is veszélyeztették. – Aki közterületet használ Debrecenben, különleges státuszban van, hiszen csak keveseknek adatik meg ez a kiváltság – fogalmazott a város főépítésze, Kováts Ákos –, el kell fogadnia, hogy csak megfelelő minőségű építményben árusíthat, hiszen szeretnénk a pavilonok és az üzletek esetében is azonos elvárásokat érvényesíteni. Azt látjuk, hogy egyre inkább lepusztulnak a pavilonok, s bár nem mindig szívesen tesszük, de sok esetben megengedjük a fennmaradásukat, ha a tulajdonos városképbe illő esztétikai állapotba hozza azokat. Van, ahol csak festést kértünk, de például a Dózsa György utcán a nyílászárók és a reklámrendszer korszerűsítése is időszerű lett volna. A közterület használata ugyan nem szociális kérdés, azért olykor emberi tényezőket is figyelembe kell vennünk: a Bem téren álló virágosbódé például jó ideig azért maradhatott abban az állapotában a helyén, mert a benne áruló idős néninek az volt az élete - mondta a főépítész.

Az épülő 2-es villamospálya árokrendszere mellett már évtizedek óta ott álló és funkcionáló boltok sem épp most „szúrtak szemet”, mert már több éve téma a hatóság és a tulajdonosok között. A felújításra többször kaptak haladékot, végül saját maguk döntöttek a beruházás helyett a bontás mellett. Felszámolásukkal beláthatóbb, ezáltal biztonságosabb lesz a csomópont, egyébként a lakótelep is visszakap néhány parkolót - tudtuk meg.

Rend a rendetlenségben?

Az érzelmi okok mellett többen azt is felvetették, a 2-es villamospálya mostani látványa vajon mennyivel szebb, mint egy kiszolgált pavilon, vagyis lehet-e hivatkozni az esztétikumra egy rendezetlen, befejezetlen területen? A főépítész szerint a pálya állapota átmeneti, tehát arra kell készülni, hogy mire megépül, a környezete is rendben legyen. A Dózsán egyébként korábban a garázssor butikjaival is megállapodás született: hosszú egyeztetések eredményeképp mindenkinek tetsző, egységes külső felirat fogadja a vásárlókat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában