Helyi közélet

2013.01.19. 15:51

MUS-E Program a József Attila Általános Iskolában Debrecenben

Debrecen - Már évek óta zajlik a debreceni József Attila Általános Iskolában a MUS-E Program, amely egy multikulturális művészeti kezdeményezés.

Debrecen - Már évek óta zajlik a debreceni József Attila Általános Iskolában a MUS-E Program, amely egy multikulturális művészeti kezdeményezés. A foglalkozásokon művésztanárok tartanak képzőművészeti és drámafoglalkozásokat a tanulóknak, azt megelőzően pedig maguk a pedagógusok tréningen vesznek részt. Ezt láthattuk pénteken az intézményben. A kiváló tárgyi adottságokkal, például műfüves pályával, rendelkező iskola a kertségi területekről is fogad tanulókat, ezért a projekt alkalmas arra is, hogy a hátránnyal érkező gyerekek kel való foglalkozás is sikeres legyen – mondta Barabásné Vályi Katalin igazgatónő. A József Attila Általános Iskolában harmadik éve gondolják úgy, hogy megérte csatlakozni a programhoz. 

Elfogadás, önkifejezés

A MUS-E program egy nemzetközi multikulturális művészeti program, melynek célja az elfogadásra, önkifejezésre, kreativitásra nevelés a művészetek által.

Társadalmi célzatú, és a művészetek emberformáló erejét használja fel. Specifikuma, hogy a művészeti órák beépülnek a kisdiákok órarendjébe, így a foglalkozások során különösen hangsúlyossá válik a pedagógusok és a művészek együttműködése.

 

Új felfedezések

– Ez a szemlélet a pedagógusokat új feladat, kihívás elé állítja, épp ezért a MUS-E Magyarország nagy hangsúlyt fektet a művészek és a tanítók továbbképzésére.Eddig 3 városban (Budapest, Zalaegerszeg, Győr) tartottunk egész napos évindító tréninget, amelynek célja a résztvevő pedagógusok és művészek felkészítése a programban való részvételre. Egy ilyen alkalommal a pedagógusok megtapasztalhatják mindazt, amit a gyerekek élhetnek át egy-egy MUS-E foglalkozás alkalmával, a művészeknek pedig lehetőségük nyílik bemutatni, megmutatni mindazt az eszközrendszert, amellyel dolgoznak, és rámutathatnak azokra az összefüggésekre, amelyek a tanítóknak új felfedezésként szolgálhatnak. A nap célja az együttgondolkodás, a közös alkotás és a megosztás. Egy ilyen rendhagyó továbbképzésen sokszor sikerül a pedagógusokat kizökkenteni a megszokott gondolkodássémákból és megélhetnek néhány önfeledt pillanatot, miközben megtapasztalhatják, milyen önmagunkra figyelni, vagy a másikra hangolódni – mondta Kravalik Brigitta, a program egyik vezetője.

– Magyarországon 5 városban működik a program, így Debrecenben is mérföldkőnek tekintjük a napot, hisz fontos célkitűzés, hogy a gyerek-pedagógus-művész hármas egymással és egymást kiegészítve harmóniában tudjon együttműködni. A pedagógus ne csak a külső szemlélődője legyen a MUS-E foglalkozásoknak, hanem aktív résztvevője, ami számtalan lehetőséget nyújt arra, hogy új oldalról ismerhesse meg tanítványait, a gyermek pedig tanítóját – folytatta a programszervező.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában