Helyi közélet

2013.01.19. 16:46

A színház üzenete többekhez jusson el

Debrecen – Nyílt vitát, kvázi „helyi nemzeti konzultációt” kellene kezdeményezni arról, hogy Debrecen város polgárai milyen, közpénzből működő színházat szeretnének a 2013-2014-es évadtól kezdődően – jelentették be sajtótájékoztatón a városi közgyűlés DISZ-es képviselői, Varga Zoltán és Dr. Dobrossy István.

Debrecen – Nyílt vitát, kvázi „helyi nemzeti konzultációt” kellene kezdeményezni arról, hogy Debrecen város polgárai milyen, közpénzből működő színházat szeretnének a 2013-2014-es évadtól kezdődően – jelentették be sajtótájékoztatón a városi közgyűlés DISZ-es képviselői, Varga Zoltán és Dr. Dobrossy István.– A bennünket megkereső polgárok rendkívül éles kritikával illeték a Vidnyánszki Attila nevével fémjelzett debreceni színházi időszakot, azt úgy jellemezve, hogy az a sajátos művészi szemlélet, amit a rendező képvisel Debrecen lakosságának nem elhanyagolható részét leszoktatta a színházba járásról, ezért ha színházi élményekre vágynak, akkor inkább Budapestre, vagy Szolnokra, vagy Nyíregyházára, esetleg a nagyváradi színházba mennek – fogalmaztak.

Egy önkormányzati képviselőnek nem tiszte művészeti kritikát megfogalmazni, joga sincs arra, hogy művészeti koncepciókat fogalmazzon meg, de egy közpénzből működő színház esetén, a debreceni polgárok érdekében fontos megfogalmaznia olyan elvárásokat, amelyek csupán arra vonatkoznak, hogy a színházi teljesítmény magas színvonalú, de emellett a nagyközönség számára vonzó legyen – indokoltak.

 

Hogy ne legyen csalódás

A DISZ elképzelése a színházművészetről, a színház küldetéséről az, hogy a művészetnek kell lehajolnia a közönséghez és folyamatos ízlésformálással szabad és kell emelni a nézők igényességének színvonalát. Egy helyi „nemzeti konzultáció” kialakíthat egy olyan elvárást, amelyet meg lehet fogalmazni a színházigazgatói pályázati felhívásban, amelynek alapján eldöntheti a pályázó, hogy akar-e ilyen igények mellett, azok kiszolgálására dolgozni Debrecenben.

Ebben az esetben nem csalódhat sem a közönség, sem a pályázó, hiszen így világosan tudja mindenki, hogy mit várnak el Debrecenben egy színházigazgatótól – hallhattuk. Varga Zoltán képviselő óva intette Debrecent attól, hogy pályáztatás nélkül töltsék be a direktor szerepét, követelte a nyílt és konszernzuskereső pályázati eljárást. Dobrossy István hozzátette, hogy tartoznak a színházalapító ősöknek is azzal, hogy megkérdezik az embereket, milyen színházat szeretnének a cívivárosba. Van igény a jó színházra, ezért vissza kell csábítani az elvesztett közönséget. HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában