Helyi közélet

2013.01.17. 07:24

A Napló vendége Vass Sándor, Hajdúszovát polgármestere - Takarékosan és ésszerűen

Hajdúszovát - A falusias környezet olyan adottság, ami vendégfogadásra ideálissá tesz.

Hajdúszovát - A falusias környezet olyan adottság, ami vendégfogadásra ideálissá tesz.

Hajdúszoboszló tőszomszédságában, Debrecentől sem túl távol fekszik Hajdúszovát, amelynek vezetője elmondta, igyekeznek kihasználni a fürdőváros adta lehetőségeket, nyitni szeretnének azok számára, akik Szováton járva megpihennének.

 

A korábbi években jóléti tó és park kialakítása volt tervben. Hogyan halad a falusias környezet megismertetése?

Vass Sándor: Vannak falusi szálláshelyeink, de a fizető vendégfogadás egyelőre gyerekcipőben jár. Tudjuk, hogy mi felé szeretnénk nyitni, olyan programokat kell a vendégek számára kínálni, amit esetleg Hajdúszoboszlón nem találnak meg. Nagyon nehéz helyzetű kistelepülésen élünk, a járásunkban ez a leghátrányosabb helyzetű, ezért nagyon meg kell gondolni, milyen fejlesztésre költünk.

 

A látványos, a helyiek boldogulását segítő beruházásokra gondol?

Vass Sándor: Igen, elsősorban azokra a fejlesztésekre fókuszálunk, amelyek a helyiek igényeit elégítik ki és a kényelmüket szolgálják. Könyvtárfejlesztésbe fogtunk, tavasszal elkezdődik a Diószegi Lajos Általános Iskola energetikai felújítása, pellet- és faapríték - kazánnal való felszerelése, tavaly megvásároltunk egy komoly színpad, sátor, hang- és fénytechnika összeállítást, mely rendezvényeink lebonyolításában nélkülözhetetlen. Az új óvoda építéséhez engedélyes tervekkel rendelkezünk, sajnos pályázati felhívás hiányában eddig nem sikerült megvalósítani. Több, mint egymilliárdos projektünk, a szennyvízberuházás, mérföldkő településünk életében. Terveink között szerepel a kerékpárút felújítása, ha sikerül támogatást elnyernünk, akkor új építése is. Továbbá beadott pályázatunk van jelenleg a piactér felújítására, valamint a műemlék csőszházunk újjáépítésére is.

 

A Református Egyházközség pályázata révén megújult a parókia, rekonstruálták a templom erődfalát.

Vass Sándor: Az önkormányzat és a református egyházközség között az együttműködés nagyon jó. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy a LEADER-forrásból megvalósuló építkezés pályázatának pontozásakor, a források felosztásánál nyugalmazott polgármester úrnak, Hadházi Lászlónak jelentős szerepe volt, hiszen akkor ezeket a feladatokat a helyi akciócsoport végezte, melynek minden település vezetője tagja volt.

 

A szennyvízberuházás hol tart?

Vass Sándor: Sajnos nem ott, ahol szeretném. A víziközmű társulat szervezését 2010-ben gátoló személyek hatalmas károkat okoztak. Ha az előzetes ütemterv szerint haladtunk volna, most járnánk a kivitelezés végén, az önkormányzat hitelét az állam az adósságrendezés során kifizette volna, és a lakosság terhei jelentős mértékben csökkentek volna. Az önkormányzat és a társulás munkájának köszönhetően így is csökkenni fognak.

Most a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás vége felé járunk. Bízom benne, tavasszal a tényleges munkálatok elkezdődhetnek. Az ivóvízbázisunk védelme, saját környezetünk tisztaságának megőrzése érdekében kötelességünk végigvinni ezt a fejlesztést, hiszen nem mindegy, hogy gyermekeink a jövőben milyen környezetben nőnek fel.

 

Óvodást is épít a település.

Vass Sándor: Jelenleg az óvodánk három telephelyen működik teljes gyereklétszámmal. Nehéz feladat a kisegítő személyek koordinálása, az étkezés megoldása, és nem utolsó sorban a fenntartási költségek is jelentősek: egy épületben szeretnénk nevelni óvodásainkat.

Célunk takarékosan és ésszerűen gazdálkodni, hogy a működőképességünket megőrizzük, és olyan fejlesztéseket tudjunk megvalósítani, amelyek a település lakóinak életminőség-javulását szolgálják.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában