Helyi közélet

2012.12.04. 16:42

Szocialisták: védhetetlen a 2-es villamos-szerződés

Debrecen - Kósa Lajos tekintse felnőttnek a város lakóit: mi van a kulisszák mögött?

Debrecen - Kósa Lajos tekintse felnőttnek a város lakóit: mi van a kulisszák mögött?A 2-es villamos beruházásával kapcsolatos áldatlan helyzet gyors és határozott intézkedést kíván - fejtette ki véleményét az MSZP városi elnöke, Szathmári Károly és alelnöke, Madarasi István keddi sajtótájékoztatójukon.

Szerintük a városlakókat jogosan felháborító - munkavégzésnek nem nevezhető - huzavona és trehányság, az alvállalkozókat ki nem fizető fővárosi nagyurak cinizmusa már régen bebizonyította, hogy ez a szerződés semmilyen lényeges elemében nem teljesült. Tűrhetetlen, hogy Debrecen városával, illetve a város lakóival packázzanak pénzügyi befektetők, a tisztességes alvállalkozókkal pedig a pesti „csókosok” és faktoráló cégeik. A független döntnöki állásfoglalás óta eltelt közel négy hónap szintén azt bizonyítja, hogy a szerződés teljesítése, annak módosítása ellehetetlenült, ezért azt fel kell bontani. Egyben körültekintő vizsgálatot kérnek a kialakult helyzet felelőseinek a felelősségre vonásához a várost ért károk rájuk rájuk hárításához.

Eljött az ideje annak, hogy Polgármester Úr tekintse felnőttnek a város lakóit, mondja el, mi is van a kulisszák mögött, és milyen erők mozgatják valójában a szálakat. Ez a város többet érdemel a „felelősök” egymásra mutogatásánál.

Ezt a beruházást a téli hó betemetheti, de a nyomokat nem tüntetheti el - hangzott el a tájékoztatón.

Ahogyan a Demján Group kommunikációjától ígérték, egy nap csúszással megérkeztek a 2-es villamos-beruházást érintő kérdéseinkre a válaszok. Ezek leglényegesebb eleme: „Az Arcadom Zrt. a finanszírozó bankkal megállapodott, így a project kapcsán finanszírozási kérdés nem merül már fel.” Ez valóban jelentős fordulatnak tűnik, amit tovább fokoz az is, hogy: „Most olyan generálkivitelezővel tárgyalunk, akinek kitűnő referenciái vannak ezen a szakterületen. A megállapodás hétfőre várható.” Tovább >>>

HBN

A Fidesz debreceni frakciója reagál

Mindenki számára egyértelmű, hogy Debrecen alapvető érdeke a villamospálya-beruházás határidőben, megfelelő minőségben, ésszerű forrás felhasználás mellett történő megvalósítása.      

A szocialisták álláspontja szerint a kivitelezési szerződést fel kell bontani. A kialakult helyzet kezelésének ez az egyik lehetséges megoldása. Megítélésünk szerint a kivitelező konzorcium eddigi tevékenysége és a konzorciumi tagok belső vitája, minden eddigi ígéretük teljesítését kétségessé teszi. Fontos szempont azonban a megoldás keresésében a konzorcium, alvállalkozókkal szembeni tartozásának rendezése. Eddigi törekvéseinket és tárgyalásainkat – a beruházás befejezése mellett – az a szándék motiválta, hogy olyan megoldást találjunk, amely biztosítja az alvállalkozók követelésének rendezését. A szerződés szocialisták által javasolt megszüntetése veszélyeztetheti az alvállalkozók követelésének kifizetését. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy erre tekintettel a kialakult állapotot, amely a pályaépítést ma jellemzi hosszú ideig fent lehet tartani.

A város vezetésének egyértelmű szándéka, hogy rövid időn belül megszüntesse a jelenlegi állapotot, vagy azzal, hogy a jelenlegi konzorcium megfelelő garanciák mellett folytatja a munkát, vagy úgy, hogy a szerződés felmondása mellett új közbeszerzési eljárást indít.

Balázs Ákos

frakcióvezető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában