Helyi közélet

2012.12.29. 17:37

Csak online formában tájékoztatják a felvételizőket

Debrecen - Január elsejétől lesz olvasható minden a felvételiről a felvi.hu portálon.

Debrecen - Január elsejétől lesz olvasható minden a felvételiről a felvi.hu portálon.Az Emberi Erőforrások Minisztériuma már közzétette azon szakok listáját, melyeken magyar állami ösztöndíjas képzés indul, illetve azt a 16 szakot, amelyeken a 2013/2014-es tanévben elsőéves tanulmányokat kezdve csak önköltséges formában lehet tanulni. A nem támogatott szakok az indoklás szerint - javarészt olyan végzettséget adnak, mellyel a munkaerőpiacon többnyire magas jövedelemmel lehet elhelyezkedni, ezért igazságtalan lenne, ha ezeknek a megszerzését támogatná az állam közpénzekből. Továbbá ezeken a szakokon az elmúlt években részint túlképzés is volt.

Kedvező a diákhitel

A Diákhitel2 konstrukciót ennek a problémának a megoldására is dolgozta ki a tárca. A Diákhitel Központ közvetlenül az egyetemnek, főiskolának utalja az önköltség díját, így az iskolakezdés egyetlen forintba sem kerül a hallgatónak. A konstrukció minimális, 2 százalékos kamata miatt rendkívül kedvező, és nem feltétlenül fenyeget a hitel visszafizetésének terhe sem! Amennyiben a már végzett hallgató állami intézménynél, a közigazgatásban helyezkedik el, a munkahelye átvállalja ezt a terhet; ha pedig a versenyszférában talál állást, akkor a cége adókedvezményt könyvelhet el az önköltség kifizetésének átvállalasa miatt. Ehhez a hallgatónak vállalnia kell a hallgatói szerződésben foglaltakat, különösen azt, hogy meghatározott ideig hazájában, a képzést nyújtó Magyarorszogon dolgozik a végzést követően.

Öt hely rangsorolva

December 31-én éjféltől lesz elérhető a www.felvi.hu portálon a 2013-as

Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató, de ettől az évtől kezdve csak online formában

Ezen a felületen található majd meg, milyen intézményekben milyen szakok indulnak.

A felvi.hu számos információval is szolgál, például a Diplomás Pályakövetési Rendszer adataival, melyek segítenek az orientációban. A meghirdetett szakok listája 2013. január 31-ig még bővülhet. Ekkorra adják meg azt is, hogy az egyes intézmények, hogy hány hallgatót tudnak fogadni a különböző szakokon. Jelentkezni 5 szakra lehet, akár egyazon, de akár eltérő intézménybe is. A lényeg,

a rangsor felállítása az öt jelentkezés között! A jelentkezéseket online vagy papíron március 1-jéig kell benyújtani. Július elejéig viszont még a felállított szakos és/vagy intézményi sorrenden is lehet változtatni. A korábban érettségizetteknek a jelentkezéssel egyidőben a középiskolai és érettségi bizonyítvány, a nyelvvizsga-bizonyítvány, esetleges további többletpontra jogosító igazolások másolatát is be kell adniuk. A májusban vagy júniusban érettségizőknek csak a tavasszal már rendelkezésedre álló mellékleteket kell csatolniuk a jelentkezéséhez. A különböző szakokhoz szükséges okmányok listáját is tartalmazza majd a december 31-én megjelenő Felvételi Tájékoztató.

Minimálisan 240 pont

Mikor és hogyan tudja meg, akit felvettek? Két eset létezik: ha egy intézmény adott szakjára a megadott kapacitásnál kevesebben jelentkeztek, akkor mindenki felvételt nyer, aki a minimális 240 pontot, felsőoktatás szakképzések esetén 200 pontot elérte. Ha többen jelentkeztek, akkor pontszámuk alapján rangsorolják őket, és az intézmény által megadott felvehető hallgatói maximum-számnál húzzák meg a ponthatárt. Aki azt elérte, fel van véve, A következő helyen megjelölt szakon azonban ismét vizsgálatra kerül sor, hogy ott ugyan ezen eljárásrend szerint sor kerülhet-e a felvételére.

HBN

 

Önköltséges szakok

 

Alapképzés

bölcsészettudomány képzési terület

 

andragógia

Gazdaságtudományok képzési terület

alkalmazott közgazdaságtan

emberi erőforrások

gazdaságelemzés

gazdálkodási és menedzsment

kereskedelem és marketing

közszolgálati

nemzetközi gazdálkodás

pénzügy és számvitel

turizmus veldéglátás

üzleti szakoktató

 

Jogtudomány

igazságügyi igazgatási

munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási

 

Társadalomtudomány

kommunikáció és médiatudomány

nemzetközi tanulmányok

 

Osztatlan képzés

jogi képzési terület

jogász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában