Helyi közélet

2012.12.01. 11:43

Az orvos válaszol: Ha szükséges hormoninjekcióval "növeszteni" is lehet a gyermeket

Hajdú-Bihar - Jobb megbizonyosodni arról, hogy nincs gond, mint később bánkódni.

Hajdú-Bihar - Jobb megbizonyosodni arról, hogy nincs gond, mint később bánkódni.Endokrin-vizsgálatot javasoltak 12 éves lányomnak egy orvosi vizsgálaton, de mi nem látjuk, hogy bármilyen eltérés lenne rajta, nincsenek panaszai, teljesen egészséges. Így is indokolt? - kérdezte egy aggódó anyuka prof. dr. Nagy Endrétől keddi szakembertelefonunk alkalmával. - Egy általános orvos vagy belgyógyász olyna jelet is észrevehet a vizsgálat közben, melyet mi magunk talán normálisnak vélnénk. Én azt javaslom, hogy mineképpen vigyék el gyermekendokrinológushoz a kislányt, mert legfeljebb kiderül, hogy nincs baja, de jobb biztosat tudni - válaszolta az endokrinológiai tanszékvezető, s arról érdeklődőtt milyen magas, hány kiló a gyermek, illetve, hogy milyen a vérnyomása. Mint kiderült a kislány alacsony és vékony is, vérnyomása pedig átalában 90/50. - Gyermekeknél ez a vérnyomásérték normális. Maguk is alacsonyak? Van már olyan magas a kislány mint Ön? - kérdezett vissza a szakember. - Igen alacsonyak vagyunk, de még nem ért utól engem a gyerek - válaszolt az anyuka

Napi egy injekció

- Az normális, ha a lányka csak 13-14 évesen kezd nőni, de ha mégse ez a helyzet, akkor lekéshetünk megnövesztésének lehetőségéről. Ilyen életkorban már nem sok időnk van, hogy hormonkezeléssel segítsünk - magyarázta prof. dr. Nagy Endre. A vizsgálatról szólva elmondta, nem kell befeküdni, ezek járóbeteg szakrendelések. - A gyermekendokrinológián először is egy alaphormon meghatározást fognak végezni vérvétellel. Megmérik a gyermek magasságát, karhosszát stb. Illetve csontfelvételt készítenek a kezekről, melyből megállapítható, hogy befejeződött-e már a növekedés. Szükséges továbbá az Ön és a férje magassága is, hogy ha szükséges, akkor meg lehessen határozni a gyermek célmagasságát. Ha kiderül, hogy az alacsonyságának hormonális oka van, akkor "növeszteni" kell, ami napi egyszeri injekcióval megoldható. Nagyon fontos azonban, hogy erre mihamarabb fény derüljön, mert ha ez az ok, és nem kezelik a gyermek akár egész életében szomorkodhat a magassága miatt. Ha a csontok már "megcsontosodtak", már nem lesz több lehetőség a "növesztésre" - mondta prof. dr. Nagy Endre.

HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában