Helyi közélet

2012.12.31. 10:34

Adnak, kapnak - pénz nélkül

Debrecen. Anna elsős egyetemista, szabad idejében örömmel vigyázna egy kisgyerekre. Lehet, hogy a kicsi szülei cserébe németül tanítanák, de őt inkább az angol érdekli, vagy jógázni járna, megfizetni azonban nem tudja.

Debrecen. Anna elsős egyetemista, szabad idejében örömmel vigyázna egy kisgyerekre. Lehet, hogy a kicsi szülei cserébe németül tanítanák, de őt inkább az angol érdekli, vagy jógázni járna, megfizetni azonban nem tudja.

Norbi szívesen megismertetne idős embereket az internet használatával, ugyanakkor nem bánná, ha valaki rendszeresen kitakarítana az albérletében. A munkanélküli Ágnes kivasalná olykor egy család mosott ruháit, és örülne, ha cserébe – mert sütni nem szeret – kapna időnként friss házi süteményeket, karácsonyra például bejglit, pogácsát. Mindez kitalált példa, de bármikor, bárhol sok hasonló igény és kínálat lehet. Itthon eddig mégsem láttunk példát olyan szervezetre, amely mindezt képes volna összegyűjteni és használható rendszerbe foglalni. Az első egy hónapja alakult Debrecenben: számon tartja és közvetíti a felajánlásokat, a teljesítést pedig egymás között el is számolják. Pénzre mindehhez nincs szükség.

- Egyes európai országokban már régóta léteznek hasonló csoportok - mondta Pataki János debreceni szociálpolitikus, akitől a helyi megvalósítás gondolata származik. E munkában Bakó László informatikai rendszerfejlesztő és Fazekas Margit közgazdász a partnere.

A Debreceni Közösségi Önsegítő Rendszerről (DEKÖR) van szó, amelyet hovember 22-én hívtak életre.

Nem pénz nélküli üzletet „találtak fel”, hanem azt a tényt használják közösségépítésre, hogy szinte mindenki rendelkezik valami olyannal, amire másoknak szüksége lehet: szabad idő, tudás, tárgy, termék, kapcsolat stb. Ha viszonylag nagy számú ember van egy közösségben, ahol mindenki kész adni és elfogadni, valamint az információkat pontosan rögzítik és bárki számára hozzáférhetővé teszik, akkor az önsegítés működhet. Az adományokat egy közösen elfogadott érték szerint tartják számon, amit mindenki akkor egyenlít ki, amikor alkalma adódik rá – foglalható össze tömören.

Pataki János figyelemre érdemesnek tartja, hogy aki bekerül ebbe a rendszerbe, annak a személyisége is megváltozik. Aki például azelőtt bezárkózott, magányosan élt, ráébred, hogy hasznára lehet másoknak, azaz, szükség van rá, szükség van arra, amit éppen ő tud adni. A működő rendszer pedig változást idéz elő az emberi kapcsolatokban - állítja a szociálpolitikus.

Minél kiterjedtebbé válik a rendszer, annál több lehetőséget kínál. Már elkezdődött az egyesület alakításának előkészítése folyamata, ami egyebek mellett a támogatók gyarapítása szempontjából is előnyös lehet.

A hogyan tovább kérdésére Pataki János válasza kézenfekvő: arra fog menni, amerre visszük. Tény, hogy itt pénz nem mozog, tagdíj nincs, nem kell vásárolni. Ez egy kölcsönös szívességi rendszer, s az egész a netes találkozáson alapul: be kell jelentkezni egy fórumra. Ennek persze nem feltétele, hogy valaki netezni tudjon, hiszen más is regisztrálhatja.

A DEKÖR tagjai hetente találkoznak és beszélgetnek Debrecenben, a Török Bálint u. 4. szám alatt. A DEKÖR elérhetőségei: e-mail: dekor@isegítő.hu. Honlap: -dekor.isegito.hu, isegito.hu. A Facebook-on: DEKÖR, ill. a cikkben szereplő személyek facebook

oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában