Helyi közélet

2012.12.05. 13:22

A termelők cáfolják az árrobbanást

Hajdú-Bihar - A baromfitermelők a közelmúlt kétszer öt százalékos áremelése után nem látnak esélyt újabb drágulásra.

Hajdú-Bihar - A baromfitermelők a közelmúlt kétszer öt százalékos áremelése után nem látnak esélyt újabb drágulásra.Akár kétszáz forintos krumpli- és ötven forintos tojásárakkal is találkozhatnak a háziasszonyok az ünnepet megelőző vásárlási őrület során - állítják piaci elemzők, az okok között elsősorban a tartós szárazságot, illetve az elszabadult takarmányárakat említve.

Bár szükséges lenne...

A Napló által megkérdezett termelők (legyen szó burgonyáról, tojásról vagy éppen baromfihúsról) egyöntetűen állítják: bár szükség lenne rá, a jelen helyzetben vajmi kevés esélyt adnak egy újabb áremelésnek. Így a karácsonyi árrobbanásról szóló sajtóhírek legalábbis túlzóak - tették hozzá a szakemberek. „Tőlünk jelenleg bruttó 90 forintért veszi át a kereskedő a burgonyát, és minimális haszonnal adja tovább. Ezért aztán (bár az indokoltsága meglenne) gyakorlatilag kizárt az ünnepek előtt a kétszáz forint körüli fogyasztói ár. Számunkra egy bruttó 127 forintos árvételi, és 150 forint körüli fogyasztói ár lenne az optimális, de ettől még igencsak messze vagyunk” - jelentette ki érdeklődésünkre Riskó Mihály, a Kabai Burgonya Szövetkezet vezetője, hozzátéve, hogy az önköltségük 75-80 forint körül van.

Az import kordában tart...

Az indokoltsága meglenne, mégse látunk rá esélyt - lényegében ugyanazt a választ kaptuk a helyi tojás-, hús- és burgonyatermesztőktől, amikor arról érdeklődtünk, Karácsony előtt várható-e árrobbanás az alapvető élelmiszerek piacán.

Inkább a hazait...

„Tojásból a hazai termelés és a számottevő import bőségesen lefedi az igényeket, ezárt árrobbanásra semmiképpen nem számítok. Tőlünk most bruttó 30-33 forintért veszik a tojást, amire az egyik kereskedő öt, a másik esetleg tíz forintot is rárak. Ha a 22 forintos önköltséghez hozzáadom az áfát, akkor látható, hogy javarészt megint nem a termelő, hanem a kereskedő keres a bolton” - adta hű keresztmetszetét a jelenlegi helyzetnek Bíró Pál, a földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a vásárló mindenképpen jól teszi, ha a minőségi hazai tojást veszi meg a piacon, és nem pedig az olcsóbb, de ismeretlen előéletű importárut. A földesi cég jövőre mintegy 46-47 millió tojást értékesít majd, amivel meghatározó szereplői a hazai piacnak.

Igény lenne rá...

A Baromfi Terméktanács elnöke szerint az ágazaton belül az idei kétszer öt százalékos áremelésen túl még további tíz százalékos drágításra lenne szükség, de erre egyelőre nem lát esélyt. - Jelenleg inkább kínálati piacról beszélhetünk, ami ugye (bár a termelők költségnövekedése ezt indokolná) nem kedvez az árak emelésének - fogalmazott Bárány László.

A Magyar Pékszövetség információi szerint egyelőre nem kell újabb áremeléstől tartaniuk a fogyasztóknak a kenyér és a péksütemények esetében sem. Ennek oka, hogy a pékségek közül amelyik csak tudta, legalább részben már megpróbálta áthárítani a költségei növekedését a vásárlókra.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában