Helyi közélet

2012.11.18. 16:10

Vizesedés: túlsúly vagy szívelégtelenség az ok?

Debrecen - Kezdődő szívelégtelenség esetén gyakran előfordul a lábszárödéma.

Debrecen - Kezdődő szívelégtelenség esetén gyakran előfordul a lábszárödéma.Három éve egyre nagyobb problémát okoz számomra, hogy „vizesedek”. Egy hónapja már rettenetesen dagad a lábam is. Jártam a kardiológiai szakrendelésen, de azt mondták minden rendben, én mégis aggódom, hogy a szívemmel lehet valami gond – vázolta félelmeit az a 37 éves sámsoni asszony, aki múlt keddi szakembertelfonunk alkalmával fordult prof. dr. Édes Istvánhoz. A hölgy – mint elmondta – a vizesedéssel együtt hízni is kezdett, jelenleg már 91 kiló 162 centiméteres magasságához. – Többféle kivizsgáláson is voltam, csináltak szívultrahangot is, de terheléses EKG-t például nem – jegyezte meg.

 

Ilyen korban ritka

Hacsak a családban nem volt korábban koszorúér beteg – s, mint kiderült nem volt –, akkor nagyon kicsi az esélye, hogy koszorúérbetegség forogna fenn. Fiatal nőknél ez egyébként is ritka. Terheléses EKG-t pedig csak ennek gyanújában szoktak csinálni. Jó lenne, ha eljönne a Kardiológiai Intézetbe, hogy néhány vizsgálattal biztosan kiderítsük, nem áll-e a vizesedés hátterében organikus szívbetegség. Amennyiben nem találunk semmit az is elképzelhető, hogy a hormonrendszer problémájáról lehet szó – válaszolta a kardiológus. – Az egyik reggel arra keltem, hogy majd kiugrik a szívem a helyéről és szakad rólam a víz – tette még hozzá az elmondottakhoz a telefonáló.

 

Le kell fogynia

– Ezért is lenne jó, ha eljönne, hogy kizárhassuk a szívelégtelenséget, szívizomgyengeséget – reflektált az orvos, megjegyezve: a vizesedés a túlsúly miatt is kialakulhat, de kezdődő szívelégtelenség esetén gyakran előfordul a lábszárödéma. –Van gyermeke? Esetleg a terhesség(ek) alatt is előfordult a vizesedés? – kérdezte a szakember. – Igen mindkettőnél, és híztam is 20-22 kilót – hallhattuk a választ. – Mindenképp fogynia kellene, pontosabban le kell fogynia, mert az sok problémát megold. De jöjjön el azért a kardiológiára, hogy kiderítsük a szív vagy a túlsúly áll-e a vizesedés hátterében – zárta a beszélgetést Prof. Dr. Édes István.

HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában