Helyi közélet

2012.11.30. 09:12

Ügynökök más szemmel

Debrecen - A most megjelenő könyvem hasonló az előzőhöz, de mégis más – fogalmazott a szerző.

Debrecen - A most megjelenő könyvem hasonló az előzőhöz, de mégis más – fogalmazott a szerző.

Filep Tibor történész A politikai rendőrség Hajdú-Biharban 1957-1989. II. kötetének bemutatója november 30-án (pénteken) 16 órakor kezdődik a DMK Belvárosi Közösségi Házában (Kossuth u. 1.). A politikai elhárítás történetét vázoló könyv, kétszáz oldalnyi elemző részt és mintegy 300 oldalnyi dokumentumot tartalmaz. A témáról szóló „A politikai rendőrség Hajdú Biharban 1957-89 III/III.” című első könyve 750 példánya három hét alatt kelt el, kedvező recenziók jelentek meg róla a pesti lapokban, illetve a könyv nyomán több televíziós műsorban is szerepelt Filep Tibor. A nagy érdeklődés arra ösztönözte folytassa a munkát, melynek eredménye az új kötet.

Megalapozatlan ítélet

– A most megjelenő könyvem hasonló az előzőhöz, de mégis más. A megtalált új anyagok teljesebbé teszik a Hajdú-Bihar megyei politikai elhárításról kialakult képünket, s úgy gondolom, sikerült felvázolnom az elhárítás megyei történetét, s bemutatni annak legfontosabb vonulatait, módszereit, elemeit. Ha a titkosszolgálatok múltbeli szerepéről esik szó, mindig az ügynökkérdés kerül előtérbe. A közvélemény nevekre vár és általánosít. Éppen ezért én vállalkoztam ennek a problémának a differenciált bemutatására, néhány dosszié alapos elemzésére, hogy a megzsarolt és megalázott embereket ne sújtsa az utókor megalapozatlan ítélete – olvasható a szerző ajánlásában.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában