Helyi közélet

2012.11.29. 17:48

Mérleget vont a VOSZ főtitkára

Őszintén beszélt a kormány gazdaságpolitikájáról, annak pozitív és negatív oldaláról dr. Dávid Ferenc a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára a csütörtökön Debrecenben tartott gazdasági fórumon. Íme az általa vont mérleg, melynek előbb a jó oldalát ismertette.

Őszintén beszélt a kormány gazdaságpolitikájáról, annak pozitív és negatív oldaláról dr. Dávid Ferenc a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára a csütörtökön Debrecenben tartott gazdasági fórumon. Íme az általa vont mérleg, melynek előbb a jó oldalát ismertette.

Munkahelyvédelmi program

Ide tartozik a társasági adó mértékének 19-ről 10 százalékra csökkentése; a vállalkozói vagyon illetékmentesen örökölhetősége, amit éppen a VOSZ kért; az áfamentes adományozás lehetősége; a Széchenyi Kártya program kibővítése; az új munkatörvénykönyv elfogadása. Ugyancsak támogatta a VOSZ kisadózók tételes adózását, a kisvállalkozások adózásának a rendszerét és a legfontosabb, hogy megvalósult a munkahelyvédelmi program - tette hozzá a főtitkár.

Kevés a csak közfoglalkoztatás

A negatívumok felsorolását azzal kezdte, hogy a közfoglalkoztatással szemben csak csekély mértékben növekedett az üzleti szektorban a foglalkoztatottság, emelkedett az általános forgalmi adó, és a jövedéki adó folyamatosan nőtt. Nem lett semmi az ígéretből, hogy csökkenni fog a vállalkozások adminisztrációja. Ugyancsak komoly problémának számít, hogy a közbeszerzésekből csak kicsi mértékben részesültek a hazai kis- és középvállalkozások, valamint nem csökkent a körbe-, illetve lánctartozások száma. Fontos lenne a munkahelyteremtés miatt a szelektív iparpolitika, aminek most nyoma sincs. Rendkívül alacsony hazánkban a beruházási aktivitás, és több versenykorlátozó intézkedés bevezetése hibás volt, mint például a plázastop.

Az infláció felével

Előadása második felében a főtitkár a Matolcsy-csomagot értékelte: a 300 milliárdos járulékkedvezmény csomaggal szemben egy olyat állítottak, amely nem hoz gazdasági növekedést miközben rontja a versenyhelyzetet. Dávid Ferenc beszélt még a várható minimálbérről, aminek mértékét néhány napon belül határozzák meg. Ezzel kapcsolatban azt mondta, a recesszióba fordult gazdaság nem indokolja a bérfejlesztéséket, de azzal is tisztában vannak, hogy a minimálbér szociális kérdés is, ezért a VOSZ 2,6 százalékos növelést tart elfogadhatónak. Ezt úgy határozták meg, a várható 5,2 százalékos infláció felét vállalják fel a munkáltatók, így 93 ezerről 95 ezer 500 forintra emelkedjen, míg a garantált bérminimum 108 ezerről, 111 ezerre. Ugyanakkor jövő fél évkor újra áttekintenék a magyar gazdaság állapotát, a beruházási, a foglalkoztatási adatokat és a pénzromlás ütemét, s amennyiben lesz forrás, jöhet egy második ütemű emelés.

HBN-ÉP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában