Helyi közélet

2012.11.18. 12:25

Kevesen választottak új otthont októberben

Budapest, Debrecen - A vidéki családi házak eladói szembesültek a legnagyobb árkülönbséggel.

Budapest, Debrecen - A vidéki családi házak eladói szembesültek a legnagyobb árkülönbséggel.Az idei év leggyengébb hónapját követően az október már 2012 intenzitásnak megfelelő ingatlan adás-vételi mennyiséget mutatta. Ha leszámítjuk a végtörlesztés miatti első negyedévet, akkor a 7 667 tranzakció átlagon felüli érték, amely megfelel a mindenkori szezonalitásnak, ugyanis rendre október és november hónapok jelentik az ingatlanpiacon az éves csúcsokat – olvasható Rutai Gábor, a Duna House PR és elemzési vezetőjének közleményében. Mint írja, ezzel idén eddig 82 ezer fölötti lakásvásárlást lehet becsülni. Tavaly az első 10 hónapban 70 ezer tranzakció zajlott a piacon, ami 15 százalékkal gyengébb eredmény az idei azonos időszaknál. Keresleti szempontból a második leggyengébb idei hónap lett az október. Nem maradt el sokkal így sem az idei átlagtól a mutató. A négynapos ünnep környéki szabadságolások az ilyen mértékű, enyhe visszaesést magyarázhatják.

 

Kelendő budai panelek

A budai panellakások találtak leggyorsabban új gazdára októberben, átlagosan 68 nap kellett az értékesítéshez. Ezeket a paneleket 180 ezer forintos átlag négyzetméter áron vásárolták, míg a nyugat-magyarországi panelek csupán 113 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagot mutattak. A legdrágább kategória továbbra is a budai tégla lakás, itt a négyzetméter átlag 311 ezer forint volt októberben.

Miközben továbbra is a XI. és XIII. kerületek jelentik a vevők elsődleges célpontját, továbbra is magas a II. és XII. presztízskerületek iránti érdeklődés, egy esetleges rendkívül kedvező lehetőség reményében. A déli és keleti peremkerületek ugyan jócskán lemaradtak a népszerűségi versenyben, de az elmúlt hónapokban folyamatos, lassú erősödés figyelhető meg.

 

Vidéki alku

A vidéki családi házak eladói szembesültek a legnagyobb árkülönbséggel az általuk eredetileg elképzelt és a lezárt adás-vételben szereplő árak között. A 9 százalékos árcsökkentés után érkező vevők átlagban további 10 százalékot tudtak alkudni. A panelek esetében 5/5 százalék, a tégla lakások esetében pedig 5/7 százalék volt az árlevitel/alku mértéke. Októberben a teljes állományra vetítve így a vidéki tranzakciók esetén lehet nagyobb árváltozásról és alkuról beszélni.

 

Nem kell úgy a nagyobb

Visszaesett a nagyobb lakásba költözni vágyó eladók aránya Budapesten. Augusztusban 42 százalék, szeptemberben már 54 százalék volt az arányuk, amely októberre 36 százalékra apadt. Bár a válás miatt eladók aránya csekély volt (4 százalék) mégis szembetűnő az októberi, közel 34 milliós átlag. Vidéken ugyancsak megfigyelhető a nagyobba költözők októberi visszaesése. Ebben a hónapban 26 százalék volt az arányuk a múlt havi 38 százalék után. Nagyot ugrott viszont az örökölt ingatlanok értékesítése vidéken, 41 százalékkal a legjelentősebb csoport volt. Átlagban 9,1 millióért váltak meg 76 négyzetméteres lakásaiktól az örökösök.

 

Az olcsóbbat viszik

Ha a 2011. októberi és az idei október hónapokban lezajlott adás-vételeket összevetjük vidéken az látszik, hogy míg lakásméretben hasonlóak az igények, négyzetméter árban és lakásárban egyaránt az olcsóbb kategóriák tudtak növekedni. Ugyanez a helyzet Pest Megyében is, sőt, míg tavaly ebben a hónapban a 40 millió forint fölötti ingatlanok az összes tranzakció 9 százalékát tették ki, idén októberben ennek csupán a harmada mutatkozott. A fővárosban a két időszak összehasonlításában ilyen tendenciát már nem lehet megfigyelni. Pesten például duplájára (8%) nőtt az 5 millió alatti lakások aránya, de közben a 20 millió fölötti kategóriáké is növekedett az 5-15 milliós sávok terhére. Budán a 10-25 millió közötti ársávok mindegyike nagyobb arányt mutat, mint egy évvel ezelőtt októberben.

HBN

Kivárnak az elsővel

Erősen visszaesett az első lakás vásárlók aránya, miután egy új kormányjavaslat szerint jövőre a 35 éven aluli fiataloknak első lakásszerzésük után az egyébként fizetendő illetéknek csak a felét kellene megfizetniük, amennyiben az egész lakástulajdon forgalmi értéke nem haladja a 15 millió forintot. Budapesten a befektetők kerültek így az élre, 32 százalék volt októberben az arányuk. Vidéken a szeptemberi 35-ről 28 százalékra esett szintén az első lakásukat vásárlók aránya az összes vevő között. A befektetők itt is erősítettek egy hónap alatt. Ők Budapesten 14, vidéken 10 millió forint körüli átlagáron vásároltak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában